Kafatasıyla poz verdiler

Güncelleme Tarihi:

Kafatasıyla poz verdiler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2006 14:12

Alman Bild gazetesinin, Afganistan'da kafatasıyla poz veren Alman askerlerinin 5 fotoğrafına yer vermesi ülkede büyük tepki yarattı.

Haberin Devamı

Gazete bugünkü nüshasında, ISAF araçları önünde kafatasıyla poz veren ve Alman askeri kıyafetleri giymiş kişilere ait 5 fotoğraf yayınladı. Bir asker, fotoğrafların 2003 yılı ilkbaharında çekildiğini söyledi. Almanya Savunma Bakanı Franz Josef Jung, olaydan üzüntü duyduğunu belirterek, “Alman askerlerinin böyle bir tutumunun hiçbir şekilde kabul edilemeyeceği açıktır” dedi.

Fotoğrafların hiçbir şekilde kabul edilir yanı olmadığını söyleyen Jung, olayların en kısa sürede araştırılacağını, doğru olması durumunda sorumlu askerlere disiplin cezası verileceğini, gerektiği takdirde cezai işlem de yapılacağını kaydetti.
Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de fotoğraflardan duyduğu rahatsızlığı aktararak, “Sorumsuzca ve affedilemeyecek tutumları, Alman ordusunun ve ülkemizin imajına zarar veriyor” dedi.

/images/100/0x0/55eac2daf018fbb8f895037c


Bu olayın, yurt dışında zor şartlar altında görev yapan diğer binlerce Alman askerine de hakaret anlamına geldiğini ifade eden Steinmeier, Savunma Bakanlığının olayı acilen araştıracağı yönünde açıklama yaptığını, bunu da memnuniyetle karşıladığını kaydetti.

Steinmeier, olayın tüm açıklığıyla araştırılması ve sonuçlardan sonra gerekli kararların alınması gerektiğini sözlerine ekledi. Birlik 90/Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu Eş Başkanı Renate Künast, gazetede yayınlanan fotoğrafların “korkunç” olduğunu belirterek, “Böyle bir şey Alman ordusunda olmamalı. Savunma Bakanı, sorumlu askerlerden derhal hesap sormalı” dedi.

Federal Meclis Savunma Komisyonunun Sosyal Demokrat Partili (SPD) üyesi Rainer Arnold da fotoğrafların Alman Silahlı Kuvvetlerinin imajına büyük ölçüde zarar verdiğini, bu tür askerlerin ordu içinde yer almamaları gerektiğini ifade etti. Komisyonun Yeşiller Partisinden üyesi Winfried Nachtwei, fotoğrafları ”rezalet” diye nitelendirerek, Sol Parti Milletvekili Petra Pau da fotoğrafların kendisini şok ettiğini belirterek, olayın bir an önce aydınlatılmasını istedi.
Bu arada Savunma Komisyonu, Guantanamo üssünde yaklaşık 5 yıl boyunca tutulduktan sonra serbest bırakılan Murat Kurnaz'ın ifadesinin alınabilmesi için komisyonun bir araştırma komisyonuna dönüştürülmesi konusunda karar alacağı toplantısına başladı.

Kurnaz, Guantanamo'ya götürülmeden önce Afganistan'ın Kandahar kenti yakınlarında gizli bir Amerikan hapishanesinde Alman askerleri tarafından da kötü muameleye tabi tutulduğunu söylemişti.

Haberin Devamı

ALMAN GENELKURMAY BAŞKANI: BUNLARDAN BİRİ ARTIK ASKER DEĞİL

Haberin Devamı

Almanya Genelkurmay Başkanı Wolfgang Schneiderhan, Afganistan'da kafatasıyla poz veren Alman askerleriyle ilgili olarak 2 kişi hakkında somut şekilde soruşturma yürütüldüğünü, bunlardan birinin artık asker olmadığını söyledi.

Schneiderhan, Savunma Bakanı Franz Josef Jung ile birlikte bugün başkent Berlin'de düzenlediği basın toplantısında bir soru üzerine, soruşturmanın Afganistan'daki özel tim KSK'yla ilgili olduğunu belirtti.

Jung da Alman ordusu içinde bu tür olaylara müsamaha göstermeyeceklerini tekrarlayarak, "Böyle davranan kişilerin orduda yeri yok" dedi.

Olayların araştırılacağını ve sorumlulardan hesap sorulacağını yineleyen Jung, kabinenin, terörizme karşı mücadele kapsamında bazı gerekli değişikliklerin yapılmasını öngören "Beyaz Kitap" (Weissbuch) adlı bir genelgeyi de kabul ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Kabinenin, Cibuti'de görev yapan Alman askerlerinin görev süresini uzatma kararı da aldığını ifade eden Jung, mevcut anayasanın yurt içinde terörizme karşı mücadelede ordunun görev yapmasını mümkün kılmadığını, bu nedenle değişiklik yapılması için girişimde bulunacaklarını belirtti.

Dünyadaki güvenlik durumunun 11 Eylül saldırılarından sonra sürekli değiştiğini ifade eden Jung, uluslararası güvenlik politikası açısından BM, NATO ve AB'nin işbirliğinin kaçınılmaz olduğunu tekrarladı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!