Kadın bombacı alarmı

Güncelleme Tarihi:

Kadın bombacı alarmı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2008 00:00

Avrupalı istihbarat birimleri, El Kaide’nin, Kuzey Afrika’dan onlarca kadını intihar komandosu olarak Avrupa’ya yolladığı yönünde bilgiler elde etti.

Kadınların lojistik ve propaganda faaliyetlerinin yanı sıra canlı bomba eylemlerine de katılacağı ihbarı üzerine büyük bir soruşturma başlatıldı.

İNGİLİZ The Observer gazetesinin haberine göre terör örgütü El Kaide’nin Avrupa ülkelerine kadın canlı bombalar göndermeye hazırlandığı bilgisi üzerine terörle mücadele birimlerinde alarm verildi.

Soruşturmaya yakın bir diplomatik yetkili, "bugüne kadar ciddiye alınmamış olan olan bu tehditin üzerinde durmak gerektiğini" belirterek, "Bu El Kaide’nin yeni bir stratejisi. İyice araştırıp öğrenmemiz gerekiyor" dedi.

Soruşturma, Ortadoğu’da kadınlar tarafından düzenlenen intihar saldırılarının artması ve Avrupa güvenlik birimleri arasında, kadınların radikalleştiği endişelerinin kuvvetlenmesi üzerine başlatıldı. Yetkililer, bu konuda sorunlu bölgeler olarak İngiltere ve Kuzey Afrika ülkelerine dikkat çekiyor. En büyük endişelerden biri kadınların gönüllü olarak örgüte girmesi. Bilinen tek Avrupalı intihar bombacısı, Irak’ta 2005 yılında kendini havaya uçuran Belçikalı Muriel Degaque olmakla birlikte, Avrupa güvenlik yetkilileri Observer gazetesine, özellikle Kuzey Afrika’dan onlarca kadının intihar komandosu olmak üzere Avrupa’ya gönderildiğini bildirdiler.

Bir AB yetkilisi, "Bu çok yüksek öncelikli bir konu" derken Avrupa terörle mücadele koordinatörü Gilles de Kerchove, İngiltere, Fransa, İspanya, Almanya ve diğer Avrupa güvenlik servislerinden, Brüksel’deki stratejik analiz birimi "Ortak Durum Merkezi" aracılığıyla istihbaratlarını tek bir yerde toplamalarını, bunun sonucunda sonbaharda bir rapor hazırlanmasını istedi.

Bir Fransız istihbarat kaynağı "Erkek kardeşi, babası ya da oğlu örgüt üyesi olan kadınları devşirmeye çalıştıklarını" söylüyor. Militan ya da sivil yakınları ölen kadınların şiddete yönelme oranının da yüksek olduğunu ifade ediyor. Özellikle Irak ve Cezayir gibi ülkelerde, tesettürlü oldukları için yoğun güvenlik önlemlerini daha kolay aşabilen kadın bombacıların düzenlediği eylemlerin giderek arttığına da dikkat çekiliyor.

Amerikalı yetkililer ise, Irak’ta militanların, evlendikleri kadınların tecavüze uğramasına göz yumduğunu, çünkü tecavüz nedeniyle onuru kırılan kadınları canlı bomba olarak yetiştirmenin daha kolay olduğunu ileri sürüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!