Kaddafi, 700 İtalyan iş kadınıyla görüşecek

Güncelleme Tarihi:

Kaddafi, 700 İtalyan iş kadınıyla görüşecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2009 13:48

Libya lideri Muammer Kaddafi, üç günlük resmi ziyaret için bugün İtalya'nın başkenti Roma'ya geldi. İtalyanlar onu rahat ettirmek ve güvenliğini sağlamak için her şeyi yaptı. Bedevi çadırında kalacak olan Kaddafi'nin, Berlusconi'nin gözde bakanı Mara Carfagna ve 700 kadınla görüşecek olması ise İtalyan medyasını heyecanlandırdı.

Haberin Devamı

Berlusconi'nin gözde bakanı Mara Carfagna

Kaddafi'nin İtalya'ya ilk kez ayak bastığı bu ziyaret, İtalya-Libya ilişkileri açısından da "tarihi" diye niteleniyor.

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Kaddafi'nin İtalya'ya gelişiyle ilgili olarak, "Bu tarihi bir ziyaret. Dolayısıyla büyük önem verdiğimiz bir ziyaret" dedi.

KADDAFİ 300 KİŞİLİK HEYETLE ROMA'DA

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, boyun ağrısı nedeniyle Libya lideri Muammer Kaddafi'yi karşılama görevini Dışişleri Bakanı Franco Frattini'ye havale etmesinin ardından, son anda da olsa hava limanına yetişmeyi başardı.

Kaddafi'nin uçağının Ciampino askeri havalimanına bir saatlik bir gecikmeyle inmesi, karşılamada Berlusconi'nin hazır bulunmasınını mümkün kıldı.

Kaddafi, Roma'ya "Libyalı amazonlar" diye bilinen kadın korumalarını da beraberinde getirdi. Askeri üniforma ve siyah güneş gözlüğüyle dikkati çeken Kaddafi'nin, Berlusconi'yle tebessümle kucaklaşması da dikkati çekti.

Haberin Devamı

Kaddafi ve beraberindeki 300 kişilik heyet, cumartesi gününe dek İtalya'da temaslarda bulunacak.

OLAĞANÜSTÜ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

İtalyanların, hava limanı da dahil olmak üzere, Kaddafi için olağanüstü güvenlik önlemleri almaları dikkati çekti.

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ile görüşmek üzere Quirinale Sarayı'na hareket eden Kaddafi, akşam saatlerinde ise başbakanlık binası olarak kullanılan Chigi Sarayı'nda Berlusconi ile bir araya gelecek. Çeşitli konularda ikili anlaşmaların da imzalanacağı görüşmenin ardından, TSİ 20.00 civarında iki liderin ortak basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor

BEDEVİ ÇADIRINI YANINDA GETİRDİ

Kaddafi'nin Roma'ya ünlü bedevi çadırını beraberinde getirmesi de dikkati çekti. İtalyan hükümeti, başkentin ünlü parklarından Doria Pamphili'yi Kaddafi'nin çadırına tahsis etti. Kaddafi, Roma ziyareti boyunca yoğun koruma önlemleri altında çadırında konaklayacak.

Yarın Senato ve Roma Belediyesi'ni ziyaret etmenin yanı sıra Roma La Sapienza Üniversitesi'nde öğretim üyeleri ve öğrencilere seslenecek olan Kaddafi, cuma günü ise İtalyan iş dünyasının temsilcileriyle bir araya gelecek.

İTALYAN SENATOSU'NDA KONUŞMA YAPACAK

Kaddafi'nin senatoda da bir konuşma yapması öngörülüyor. Ancak kimi senatörler Libya'daki insan hakları ihlalleri nedeniyle Kaddafi'nin Senato'da konuşturulmasına itiraz ediyor.

Kaddafi, 700 İtalyan iş kadınıyla görüşecek

İtalya Fırsat Eşitliği Bakanı Mara Carfagna

BERLUSCONİ'NİN GÖZDE BAKANI VE 700 KADINLA GÖRÜŞECEK

Cuma günü İtalyan Sanayiciler Birliği'ni (Confindustria) ziyaret edecek olan Kaddafi'nin, öğle saatlerinde de Auditoryum'da İtalya Fırsat Eşitliği Bakanı Mara Carfagna ve İtalyan şirketlerinin temsilcilerinden oluşan yaklaşık 700 kadınla görüşmasi planlandı. Ancak, İtalyan televiyonlarına göre, Libya liderinin bu görüşmeyi çadırında gerçekleştirmeyi tercih ediyor ve İtalyan iş kadınları kabul ederlerse, Kaddafi'nin çadırında ağırlanacaklar.

Kaddafi'nin Roma ziyareti, İtalya-Libya ilişkilerinde geçmişe ait kimi sorunları da geride bırakıp tam bir uzlaşma sağlama sürecinin son halkasını teşkil ediyor. Süreç, 30 Ağustos 2008'de Bingazi'de iki ülke arasında "dostluk, ortaklık ve işbirliği antlaşması"nın imzalanmasıyla başlamıştı.

İKİLİ İLİŞKİLERDE YENİ SAYFA

Ekonomik ilişkileri daha da güçlendiren anlaşmanın ön önemli özelliği, geçmişe ait ikili sorunların üzerine sünger çekmeyi hedefleyen mutabakatı da sağlayabilmiş olmasıydı. Buna göre İtalya sömürgecilik döneminde Libya'da yol açtığı zararı tazmin amacıyla Libya'da 200 ev yapmayı, Libyalı 100 öğrenciye yüksek öğrenim bursu vermeyi, mayından zarar gören Libyalıları İtalyan hastanelerinde tedavi etmeyi ve sömürgecilik döneminde İtalya'ya taşınmış olan arkeolojik eser ve yazmaların Libya'ya geri verilmesini taahhüt etti. Libya ise Kaddafi'nin 1979'da gerçekleştirdiği devrimin ardından ülkeden sınır dışı edilmiş İtalyanlara, 2009'dan itibaren üç yıl boyunca 50 milyon avroluk tazminat ödemeyi kabul etti.

İkili ilişkilerde yeni bir sayfa niteliğindeki antlaşma, İtalya'nın önemli petrol şirketi ENI'ye Libya'da önemli avantajlar sağlanmasının yanı sıra İtalya ve Libya'nın savunma sanayisinde işbirliğini, ortak askeri tatbikatlar yapmalarını da öngörüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!