K.Irak'ta İslamcı canlı bomba yetiştiriyorlar

Güncelleme Tarihi:

K.Irakta İslamcı canlı bomba yetiştiriyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2002 01:56

On dokuz yaşındaki Didar Muhammed, son anda vaz geçip Süleymaniye'de yetkililere teslim olmasaydı Kuzey Irak'ın ilk intihar bombacısı olacaktı. İngiliz Observer gazetesi muhabiri Jason Burke, Muhammed'le hapiste konuşan ilk gazeteci olarak yazdığı röportajda Kürtler arasındaki islamcılığın yükselişine dikkat çekti.

Usame bin Ladin'in El Kaide terör örgütü ile bağlantılı Cund-ül İslam adlı Kuzey Iraklı İslamcı Kürtlerden kurulu terör örgütü üyesi Didar Muhammed, laik Kürt partilerinin çözemediği sosyal ve ekonomik problemlerin çözümü için tek yolun Kuzey Irak'ta Taliban stili bir islam devleti kurmak olduğuna inanıyor.

Didar, vücuduna bağlı TNT patlayıcılarıyla öldürmek üzere gittiği politikacılar için ‘‘Onları öldürmemin doğru olacağına inanıyordum çünkü onlar Allah'a inanmıyordu. Bölgede gerçek bir İslam devleti kurulması için kutsal mücadelede görevimi yapıyordum’’ dedi.

Fakat Didar tam kendisini ve 5-6 politikacıyı havaya uçuracakken son anda fikrini değiştirdi ve onlara teslim oldu. Eğer bunu yapmasaydı Kuzey Irak'ın ilk intihar bombacısı olacaktı ve bu tür eylemlerin yeni bir bölgede yayılmasına öncülük edecekti. Observer muhabirinin yorumuna göre ise bu eylemler yeni bir savaş tehtidi oluşturacaktı.

TÜRKİYE'YE YENİ DERT

Observer muhabiri Jason Burke, Kürtler arasında İslamcı terörün yükselmesinin en çok Türkiye'yi rahatsız edeceğini belirtiyor. Burke, ‘‘Zaten güneyinde bir Kürt milliyetçiliği terörüyle yıllardır uğraşan ve Kuzey Irak'ta bir Kürt devleti kurulacağı endişelerini yaşayan Ankara, bölgede bir de İslamcı Kürt terörünün ortaya çıkmasıyla daha da fazla rahatsız olacak’’ diye yazdı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!