Jet Adam, Manş’ı geçti

Güncelleme Tarihi:

Jet Adam, Manş’ı geçti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2008 00:00

Jetman (Jet Adam) lakaplı İsviçreli Yves Rossy, Manş’ı uçakla geçen ilk insan olan Fransız Louis Bleriot’dan 99 yıl sonra, Manş’ı jet motorlu kanatlarıyla geçen ilk insan unvanını aldı. Yves Rossy, Manş Denizi’ni 13 dakikada aştı ve paraşütle yere inmeyi başardı.

Haberin Devamı

Kanat taktı, Manş'ı geçti

İSVİÇRELİ maceraperest Yves Rossy, kendi tasarımı jet motorlu kanatlarla Fransa ile İngiltere arasındaki Manş Denizi’ni geçmeyi önceki gün başardı. 2 bin 500 metre irtifada uçaktan atlayan Yves Rossy, ev yapımı kanatlarıyla Fransa kıyılarından İngiltere’ye 13 dakikada süzüldü ve ortalama 200 kilometre hız yaptı.

49 yaşındaki Rossy’nin rekor denemesinde ters giden tek unsur, bir ara hızını çok artıran rüzgár oldu. Fransa’nın Calais bölgesi üzerinden denizi geçerek İngiltere’ye yol alan Rossy, bir ara sert bir rüzgarla karşılaşınca, planladığı bölgeye inemedi. South Foreland’daki bir deniz fenerinin yanına inmek isteyen Rossy, paraşütünü biraz daha uzakta açabildi. Buna karşın, İsviçreli macerapereste İngiltere’de Dover yakınlarında büyük bir karşılama töreni yapıldı. Yves Rossy havadayken karadan onu izleyen İngilizler de kutlamaya katıldı.

"Her şey mükemmeldi. Bulutsuz, mavi bir gökyüzü ve güneş. Kuşlar gibi uçmak mümkünmüş" diyen Rossy’nin bir sonraki amacı, ABD’nin Arizona eyaletindeki Grand Canyon’u jet kanatlarıyla uçarak geçmek. Rossy, gazetecilerin sorusu üzerine, "Korkmak mı? Hiç korkmadım" cevabını verdi. Pilot Rossy, 2004 yılında "motorlu kanatla uçan ilk insan" unvanını kazanmıştı.

Yves Rossy’nin karbon kompozit kanatlı kişisel jeti, yakıt doluyken 55 kg geliyor. Kerosen yakan dört adet jet türbününe sahip aracın yönünü değiştirmeye yarayan bir kumanda yok. Rossy, vücudunu eğip bükerek yönünü buluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!