Japonya'yla daha iyiye

Güncelleme Tarihi:

Japonyayla daha iyiye
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-II, Japonya'nın daha iyi "ilişkiler kurma" teklifini memnuniyetle kabul ettiklerini açıkladı. Japonya Başbakanı Yoshiro Mori, geçen hafta tamamlanan Kuzey-Güney Kore Zirvesi sonrasında Kuzey Kore Devlet Başkanına, "daha iyi ilişkiler içinde olmak için çaba gösterelim" demişti.

Mori, Kuzey Kore Devlet Başkanı'nın bu sabah kendisini telefonla aradığını ve yaptıkları telefon görüşmesinde, iki ülke arasında güzel ilişkiler kurmak konusunda kendisiyle hemfikir olduğunu "önerinizi memnuniyetle kabul ediyorum" sözleriyle ifade ettiğini söyledi.

Japon ve Kuzey Koreli yetkililer diplomatik ilişkiler kurmak amacıyla 7 yıl 8 ay aradan sonra Nisan ayında biraraya gelmişlerdi. Japonya, Kuzey Kore'nin nükleer silah ve füze üretimi konusundaki planlarını dondurmadığı takdirde, hiçbir ekonomik yardımda bulunmayacağını açıklamıştı. Japonya ayrıca, Soğuk Savaş sırasında bilgi sızdırdığı gerekçesiyle Kuzey Kore polisi tarafından tutuklanan Japon vatandaşının tam olarak nerede saklandığı konusunda da bilgi istemişti.

20 dadika sürdüğü belirtilen telefon görüşmesinde Mori'nin, Kuzey-Güney Kore Zirvesi'nde görüşülen konuları desteklediklerini açıkladığı da bildirildi. Mori'nin ayrıca, Kuzey Kore'nin nükleer silah ve füze denemelerini Kuzeydoğu Asya'nın barışı açısından tehlikeli bulduğunu söylediği de belirtildi.

Kuzey Kore, 1998 yılında orta-menzilli Taedong füzesini deneme amacıyla fırlatmış, füze Japonya üzerinden Pasifik Oktyanusun'a kadar gitmişti. Bu denemesi birçok ülke tarafından kınanan Kuzey Kore'nin, daha sonra Amerika'ya kadar gidebilecek uzun-menzilli füze geliştirdiği iddia edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!