Japon teknesini batıran kaptana kınama

Güncelleme Tarihi:

Japon teknesini batıran kaptana kınama
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2001 00:00


Japon balıkçı teknesine çarpan Amerikan denizaltısı USS Greeneville'nin kaptanı kınama cezası aldı. Kaptan Scott Waddle'ın, kınama cezasının yanı sıra, "görevi yerine getirmede kusur" ve "denizaltıyı tehlikeye atmak" suçlarından maaşında kesinti cezası aldığı, ancak bu cezanın 6 ay askıya alındığı açıklandı.

Honolulu Advertiser gazetesinin haberine göre, ceza, bir askeri savcı, Pearl Harboor Deniz üssündeki bazı yetkililer ve Waddle'ın katıldığı oturumda, Amerikan Pasifik Donanması komutanı Thomas Fargo tarafından verildi.

Waddle'ın Fargo'ya, 1 Ekim'de emekli olacağını söylediği belirtildi. Waddle'ın emekli olmazsa, Deniz Kuvvetleri'nde kalmasına izin verilmesine gerekçe göstermesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

Denizaltının kaptanı Scott Waddle, avukatı aracılığıyla yaptığı açıklamada, "Deniz Kuvvetleri'ndeki kariyerimin bu şekilde bitmesinden üzüntü duyuyorum. Kazadan kurtulan şanslı kişilerden biri olduğumu biliyorum. Amiral Fargo tarafından verilen cezayı anlıyor ve kabul ediyorum" dedi.

JAPONYA TEPKİLİ

Bu arada Japonya, kaptana verilen cezadan tatmin olduğunu ve daha fazla ceza verilmesi talebinde bulunmayacağını bildirdi.

Japon Başbakanı Yoshiro Mori'nin sözcüsü, "Japon hükümeti, kazanın bütün sorumluluğunu Amerikan hükümetinin kabul ettiğini düşünmektedir" dedi.

Sözcü, Japon teknesinin denizden çıkarılması, kurbanların ailelerine tazminat ödenmesi gibi konularda adım atılması yönünde taleplerinin devam edeceğini kaydetti.

USS Greeneville denizaltısı, 9 Şubat'ta Hawaii adası açıklarında suyun yüzeyine çıkarken, Japon teknesi "Ehime Maru"ya çarpmış, batan teknedeki 26 kişi kurtarılmış, 9 kişi kaybolmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!