Japon devrimi

Güncelleme Tarihi:

Japon devrimi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2001 00:00


Haberin Devamı

Japonya'nın heavy metal meraklısı, dağınık Beethoven saçlı yeni Başbakanı Jyunichiro Koizumi, reformlara kabineden başladı. Koizumi, kabinesinde 5 kadına bakanlık vererek rekor kırdı.

Makiko Tanaka, ülkenin ilk kadın dışişleri bakanı oldu. Japonya'nın eski Ankara Büyükelçisi eğitim bakanlığına getirilirken, adalet, ulaştırma ve çevre bakanlığı da kadın bakanların kontrolüne geçti.

Japonya'da önceki gün iktidardaki Liberal Demokratik Parti'nin (LDP) genel başkanlığına seçilen Jyunichiro Koizumi, meclisin onayını alarak başbakan oldu. Dağınık saçları nedeniyle Beethoven yakıştırması yapılan Koizumi, Japonya gibi kadınların yoğun baskı altında tutulduğu bir ülkede 5 kadını bakanlığa atayarak reformlara hızlı başladı. Koizumi, Dışişleri Bakanlığı'na da ilk kez bir kadın bakan atadı.

Gaflarıyla meşhur Yoshiro Mori'nin başbakanlıktan istifasının ardından LDP Başkanlığı'na seçilen ekonomi mezunu Koizumi'ye ülkeyi ekonomik durgunluktan çıkarması için bel bağlanıyor. Winston Churchill hayranı, karaoke ve heavy metal meraklısı Koizumi, geleneksel Japon kültüründen farklı bir görüntü veriyor. Koizumi dağınık saçlarıyla Beethoven'e ve boşandıktan sonra iki çocuğunu tek başına yetiştirmek zorunda kaldığı içinde Oscar ödüllü ‘Kramer Kramer’e karşı' isimli filmde Dustin Hoffman'ın canlandırdığı karaktere benzetiliyor.

Siyasi kariyerine Başbakan Takeo Fukudo'nun sekreteri olarak başlayan 1972 yılında 30 yaşındayken alt meclise çekilen daha önce sağlık, telekomüniskasyon ve finans bakanı olarak görev aldı. 1995 ve 98 yıllarında da LPD liderliğine oynayan Koizumi başarılı olamamıştı.

‘Reformlara hevesli kişileri bakanlıklara atayacağım’ diyen Jyunichiro Koizumi, farklılığını ilk günden belli etti. Koizumi (59), 17 kişilik kabinede rekor sayıda kadına bakanlık görevi verdi. Junichiro Koizumi, ilk kez Dışişleri Bakanlığı'nı bir kadına emanet etti. Dışişleri Makiko Tanaka, ülkenin sevilen politikacıları arasında ve eski başbakanlardan Kakuei Tanaka'nın kızı.

TÜRK DOSTU EĞİTİM BAKANI

Yeni kabinede, Japonya'nın eski Ankara Büyükelçisi Bayan Atsuko Toyama da Milli Eğitim, Bilim, Teknoloji ve Kültür Bakanı olarak görev aldı. Ankara'da 1996-1999 yılları arasında Japonya Büyükelçisi olarak görev yapan Toyama, Türkiye'de görev yaparken meydana gelen deprem felaketi sırasında da Japonya'nın Türkiye'ye yaptığı yardımlarda önemli rol oynamıştı.

Japonya'ya döndükten sonra da adeta ‘Türkiye’nin fahri büyükelçisi' gibi faaliyet gören Toyama, ülkenin önemli gazetelerinde zaman zaman Türkiye'yi tanıtan köşe yazıları yazıyordu. Dışişleri ve eğitim bakanlığının yanı sıra, adalet, ulaştırma ve çevre bakanlıkları da kadın bakanlara bırakıldı.

Reformlara Jön Türk

Başbakan Koizumi, kabinesinde gençlere de şans tanıdı. Tokyo Valisi Shintaro Ishihara'nın ‘Jön Türk’ lakaplı 44 yaşındaki oğlu Nobuteri Ishihara idari reformlar bakanlığına, 43 yaşındaki Gen Nakatani ise savunma bakanlığına getirildi. Osmanlı'nın son döneminde yenilik yanlısı Jön Türkler hareketi, dünya literatürüne de yerleşti. Bu nedenle de reform ve yenilik isteyen kişiler ‘Jön Türk’ olarak anılıyor.

Çevre Bakanı: KAWAGUCHI

Dışişleri Bakanı: TANAKA

Ulaştırma Bakanı : OGI

Adalet Bakanı: MORİYAMA

Eğitim Bakanı: TOYAMA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!