İzmir NATO'da seks skandalı

Güncelleme Tarihi:

İzmir NATOda seks skandalı
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD ordusunda bir seks skandalı daha ortaya çıktı. İzmir NATO kuvvetleri komutan yardımcısı Amerikalı bir tümgeneralin, yanında görev yapan albayın karısını, şantaj yaparak, kendisiyle birlikte olmaya zorladığı anlaşıldı. Washington Post’un ortaya çıkardığı rezalet, cinsel taciz ve seks skandallarıyla sarsılan ABD’yi karıştırdı.

ABD ordusunu sarsan seks skandallarının bir yenisi, geçtiğimiz yıl İzmir'de yaşandı. NATO Güneydoğu Müttefik Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Amerikalı Tümgeneral David Hale'in, emrinde bulunan bir albayın eşiyle tehdit ve şantaj yoluyla seks ilişkisine girdiği ortaya çıktı. Olay, ‘ordu-şantaj-seks skandalı-parçalanan aile’ tablosu açısından bakıldığında, başrolünü Jessica Lange ile Tommy Lee jones'un paylaştığı ‘Mavi Gök’ filmini hatırlatıyor. Filmde, asker ve asker eşleri arasında yaşanan seks skandalları çarpıcı bir biçimde anlatılıyordu. Lange, filmde çizdiği başarılı ‘hoppa subay eşi’ karakteriyle Oscar ödülü kazanmıştı.

İzmir'deki seks skandalı, Washington Times gazetesine manşet oldu. Adı gizli tutulan albayın boşandığı eşi Donnamaria Carpino, başından geçen herşeyi gazeteye anlattı.

Göz koymuş - Carpino, herşeyin İzmir'e tayin olmalarından sonra başladığını söyledi. Kendisinden yaşca büyük olan ve eşinin komutanı pozisyonundaki Tümgeneral Hale'in, ısrarlı bakışlarına ve aşırı ilgisine önceleri bir anlam veremediğini belirten Carpino şunları anlattı:

‘Önceleri bu aşırı ilgisinden doğrusu rahatsız olmadım değil. Ancak bunu asla kötüye yormadım. Bir gün, beni ofisine çağırdı. Bana, eşimin zina yaptığı yolunda dört subayın şikayetçi olduğunu, eşimin başının fena halde dertte olduğunu söyledi. Ben tam böyle bir şeyin imkansız olduğunu söyleyecektim ki, bana merak etmememi, herşeyin bir çaresi olduğunu söyleyerek beni teselli etmeye çalıştı.’

Şantaj - Hale, bundan sonra Carpino'ya, kendisiyle yatması halinde, eşine karşı cezai müeyyide uygulamayacağını söyledi. Carpino şaşırdı:

‘Konuşmaya başladığında, önceleri yardım edeceğini sandım. Elimi tuttu, bana sarıldı. Konuştukça gerçek niyetini anladım. Şoke olmuştum. Ancak, eşimin ve ailemizin geleceğini düşünerek, bu ahlaksız teklife evet demek zorunda kaldım.’

Kölesi oldum - Carpino, bekar olan Hale'in kendisinden İzmir'deki dairesini temizlemesini de istediğini ifade ederek, ‘Hem aylarca koynuna girdim, hem de evinin hizmetçisi oldum. Beni köle gibi kullanıyordu’ dedi.

Hepsi yalanmış - Hale'in ortaya attığı zina iddialarının aslında uydurma olduğu sonradan ortaya çıktı. Hale, zina yalanını, Carpino'ya sahip olabilmek ve onu cinsel ilişkiye zorlayabilmek için atmış.

Carpino, gerçeği anlayınca, Amerikan Kara Kuvvetleri müfettişlerine başından geçenleri anlatarak şikayetçi oldu. Carpino, birçok kişinin Hale ile arasındaki ilişkiyi doğrulayabilecek bilgiye sahip olduğunu da ileri sürdü. Ancak sonradan gelişen olaylar, birilerinin Hale'i kolladığı izlenimini veriyor. İzmir'den ayrıldıktan sonra ABD Genekurmayı'nda göreve başlayan Hale, kısa bir süre sonra kendi isteğiyle emekliye ayrıldı.

Çifte standart - Hale'in, hakkında bir soruşturma olmasına rağmen zamanından önce emekliye ayrılmasına göz yumuldu. Askeri müfettişler soruşturmayı sürdürürken, orduda art arda patlayan seks skandallarında, yüksek rütbeli subayların kayırılarak, ‘çifte standart’ yapıldığı suçlamaları yöneltiliyor.

Konu, Savunma Bakanı William Cohen'e de aksettirildi. Cohen, basın toplantısında, konunun enine boyuna araştırılması talimatını verdiğini ve olayın çok ciddi olduğunu söyledi.

Olaylar sonucu, Bayan Carpino, eşinden geçen mayıs ayında boşandı. Kısa bir süre önce emekliye ayrılan Tümgeneral David Hale'in ise nerede olduğu bilinmiyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!