İt dalaşının toplam faturası 532 milyar

Güncelleme Tarihi:

İt dalaşının toplam faturası 532 milyar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türk ve Yunan savaş uçaklarının, Ege ve Kıbrıs semalarında yaptıkları iki günlük hava düellosunun iki ülkeye faturası korkunç boyutlara ulaştı.

Yapılan hesaplara göre, bir savaş uçağının bir saatlik uçuşu yaklaşık 4 bin dolara mal oluyor. Hava düellosunun ilk gününde iki tarafın toplam 120 sorti yaptığı dikkate alınırsa, bu durumda, iki gündür Rodos-Girit ve Kıbrıs üçgeninde birbirlerini kovalayan Türk ve Yunan uçaklarının yakıt için harcadıkları para, yaklaşık ‘3 milyon doları’ buluyor. Bu fatura ikiye bölündüğünde Türkiye'nin payına yaklaşık ‘1.5 milyon dolar (266 milyar lira) düşüyor.

ABD Başkanı Clinton'un Kıbrıs özel temsilcisi Richard Holbrooke'un Ankara'daki görüşmelerinin ardından da vurguladığı gibi, Türkiye ve Yunanistan, yaptıkları bu askeri tatbikatlarla hem zaman, hem de olağanüstü para kaybediyorlar.

Ege ve Akdeniz'de yaşanan bu hava düellosunun korkunç faturası, Yunanistan'da tepkilere yol açtı. Kimi Yunan medyası, yaşanan gerginlikten Türkiye'yi sorumlu tutmaya devam ederken, bazı medya organları, iki ülkeye de tatbikatları durdurma çağrısı yapıyor. Yunanistan'ın en etkili radyo kanalı olan ‘Flash’ın dün bu yönde yaptığı çağrı dikkat çekiciydi. Radyo, ABD'nin engelleme girişimlerine rağmen düzenlenen ‘Nikiforos’ tatbikatı dolayısıyla Yunan ve Kıbrıs savunma bakanlıklarını eleştirirken ‘İki günde harcanan parayla, okullar ve hastaneler’ yapılabileceğine dikkati çekti. Radyo, Türkiye ve Yunanistan'a ‘masaya oturarak sorunları çözme’ çağrısı yaptı.

Yunan gazeteleriyse dün yine genel olarak Ege ve Kıbrıs'ta yaşanan gerginlikten dolayı Türkiye'yi suçlamaya devam ettiler. Katimerini, Türkiye'yi ‘saldırgan politika izlemekle’ suçlarken, Türk uçaklarının tatbikatın ikinci gününde de ‘70 kez Atina FIR Hattı’nı ihlal ettiğini' yazdı. Yunan basını genel olarak ‘savaş’ havası estirmeye çalışırken, Simitis hükümetinin tansiyonu düşük tutmaya çalışması dikkati çekiyor.

KLERİDES ATİNA'DA

Kıbrıs'ta ‘Nikiforos’ tatbikatı sürerken, dün Rum yönetimi lideri Glafkos Klerides aniden Atina'ya geldi ve Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis ile görüştü.

Klerides'ten birkaç saat sonra da, Holbrooke'un yardımcısı Tom Miller Atina'ya gelerek Yunan Dışişleri Bakanı Teodoros Pangolos ile biraraya geldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!