İsveç'i bitiren Jimmie

Güncelleme Tarihi:

İsveçi bitiren Jimmie
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2010 00:00

Sosyal demokrasi için model olarak gösterilen İsveç’te ilk kez aşırı sağ bir parti meclise girdi. Neonazilerin kurduğu İsveç Demokratları, genç lideri Jimmie Akesson’un “masum koro çocuğu” imajıyla 20 sandalye kazandı.

Haberin Devamı

FRANSA’da binlerce Roman’ın sınırdışı edilmesiyle doruğa ulaşan aşırı sağ rüzgar, İsveç’i bile etkisi altına aldı. Son 78 yılın 65 yılını Sosyal Demokratların iktidarında geçiren ve son birkaç yıla kadar örnek olarak gösterilen “modern refah devleti” modelini inşa eden İskandinav ülkesinde ‘olmaz’ denileni genç politikacı Jimmie Akesson gerçekleştirdi.
Göçmen karşıtı bir kampanya yürüten “İsveç Demokratları” adlı aşırı sağcı partinin 31 yaşındaki lideri, “narin yapısı, gözlükleri ve koyu renk saçlarıyla” İsveç halkının partisine yönelik algısını değiştirmeyi başardı. Sonuç olarak 2005’te yüzde 3 olan oy oranını önceki günkü seçimlerde yüzde 100’e yakın artırmayı başardı. İsveç Demokratları önceki günkü seçimlerde oyların yüzde 5.7’sini elde ederken ilk kez ulusal meclise girdi. Peki kim bu Akesson?
‘İsveç, İsveçli kalmalı’
1979’da İsveç’in kuzeyindeki Soelvesborg’da doğan Akesson henüz 15 yaşında politikaya atıldı. 19 yaşında yerel meclise giren Akesson, “İsveç, İsveçli Kalmalı” adlı neonazi grubun üyelerinin kurduğu İsveç Demokratları’na 1995’te katıldı. O tarihte Nazi üniformalarıyla toplantıların yapıldığı partinin liderliğini 2005 yılında ele geçirdi.
Lider seçildikten sonra partisiyle ırkçı grupların arasına mesafe koyan Akesson sakin yapısı ve koro çocuğu görüntüsüyle aslında “dörtlü” grupla yönetilen partisinin kamuoyuna yansıyan yüzü oldu. Ve sonunda, popülist politikalarla oyları yüzde 1’lerden yüzde 5.7’ye taşımayı başardı.

Haberin Devamı

Hükümet dışladı

4 ortaklı sağ blok partiler 349 milletvekili bulunan Meclis’te 172 sandalye, muhalefette bulunan sol blok partiler ise 157 sandalye kazandı. Aşırı sağcı İsveç Demokratları ise 20 milletvekili ile Meclis’e girdi. Hükümetin çoğunluğu kaybetmesi nedeniyle aşırı sağ koalisyon çalışmalarında kilit parti oldu. Ancak merkez sağ başbakan Fredrik Reinfeldt, hükümet kurmak için ihtiyacı olan üç milletvekili desteğini elde etmek için aşırı sağ ile görüşmeyeceğini açıkladı. Başbakan, Sosyal Demokratlarla işbirliği olaslığını dışlamazken, önceliklerinin Çevre Partisi ile görüşmek olduğunu söyledi. Çevre Partisi de sağ partiler ile görüşebileceklerini açıkladı. Ekime kadar yeni hükümetin kurulması bekleniyor. İlk sonuçlara göre üç Türk asıllı milletvekili adayından sadece Mehmet Kaplan meclise girebildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!