İşte madencilerin hayat damarı

Güncelleme Tarihi:

İşte madencilerin hayat damarı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2010 00:00

Şili’de mahsur kalan 33 madenciye ilk kez kurtarmanın aylar alabileceği söylendi. Bir delikten bisküvi ve suyla beslenen işçileri kurtaracak 66 cm’lik deliğin açılması 4 ay sürecek. Şilili işçilere, “kilo almayın, egzersiz yapın” dendi.

Haberin Devamı

ŞİLİ'Yİ AYAĞA KALDIRAN MUCİZE

İŞTE MUCİZE KURTULUŞUN GÖRÜNTÜLERİ / WEB TV 

COPIAPO kentindeki San Jose madenin 5 Ağustos’tan bu yana yerin 700 metre altında mahsur kalan 33 işçi için kaçış deliği açılıyor. “Xtrata 950” isimli delgi, 66 santimetre çapında bir delik açacak. Xtrata 950, günde 20 metre kazabiliyor ve kaçış deliğinin tamamlanması 4 ay sürecek.

Mezurayla bellerini ölçecekler

Yetkililer, madencilerin hareketsizlikten kilo alıp deliğe sığmamalarından endişe ediyor. Madencilere yiyecek ve mektup gönderilen küçük delikten bir de mezura gönderildi ve ölçülerini sürekli kontrol etmeleri istendi. Madencilerin tansiyonu, ateşi ve nabzı da doktor tarafından sürekli izleniyor. Doktor Javier Brand, “Onlara kilo almamaları ve kurtarma anında enerjik olmaları için sürekli egzersiz yapmalarını önerdim” dedi.

Açılan 6 ayrı 15 cm’lik delikten madencilere yiyecek, içecek ve oksijen gönderiliyor. Yollanan ilk yiyecek paketine, işçilerin protein ve vitamin ihtiyacının karşılanması için çikolata ve vanilyalı çorba konuldu. Madencilerin hem kilo almasından hem de besinsiz kalarak güçsüz düşmesinden korkuluyor. Madencilere, şarkı söyleyip oyun oynamaları tavsiye edildi, ruh sağlıkları için de sakinleştirici yollandı.

Haberin Devamı

Kötü haberi öğrendiler

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, telefonla irtibat kurduğu madencilere kötü haberi verdi ve dışarı çıkmalarının uzun süre alacağını söyledi. 54 yaşındaki madenci Luis Urzua, “Şili’nin elinden geleni yaptığını umut ediyoruz. Bizi terk etmeyin” dedi. Madencilere, Noel’e kadar kurtarılacakları söylendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!