İşte görüşmenin tutanakları

Güncelleme Tarihi:

İşte görüşmenin tutanakları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkiye ve ABD, öğrenci eylemleriyle dünya gündeminde birinci sıraya yerleşen İran'ı, Ankara'da masaya yatırdı. Önceki gün Türkiye'ye gelen ABD Savunma Bakanı William Cohen ile Başbakan Bülent Ecevit arasında yapılan görüşmede, İran'daki son olaylar da ele alındı.

Ecevit görüşmeye Kıbrıs, Ege ve PKK'nın yanısıra İran'ı da kapsayan dört ayrı not ile geldi. Kıbrıs meselesinde ilk açıklamayı Ecevit yaptı. Cohen gülerek, ‘Sanırım herkes bu konuyu benim açmamı bekliyordu ama siz açtınız’ diyerek espri ile cevap verdi ve Ada'da her iki tarafın önkoşulsuz masaya oturması çağrısını yineledi.

Kıbrıs diyaloğundan sonra Ecevit, İran konusuna değindi. Cohen, hiç beklemediği bu konu karşısında biraz şaşırdı. ABD'li Bakan şaşkınlığını üzerinden atarken, Ecevit'in ağzından şu sözler çıktı:

‘İran’daki iç çatışmalar ülkeyi kargaşaya sürükleyecek gibi görünüyor.'

Cohen bunun üzerine ABD'nin endişelerini dile getirdi:

‘İran’daki olaylardan ziyade bizi bu ülkenin elindeki nükleer ve kimyasal silahlar ilgilendiriyor. Yönetim değişikliği durumunda bu silahların kimin elinde bulunacağı önemli.'

IRAK İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILDI

İran'dan sonra Irak konusunu açan Ecevit, bu ülkeye uygulanan ambargo nedeniyle Türkiye'nin uğradığı zararı gündeme getirerek, ‘Kaybımımızın karşılanması için arayış içindeyiz’ dedi.

Cohen, Irak halkının refahı için Saddam Hüseyin'in yönetimden uzaklaştırılması gerektiğini söylerken, birden araya ABD'nin Ankara Büyükelçisi Mark Parris girdi ve Türkiye'nin uğradığı zararı kastederek, ‘Bu konuda ABD ve Türk dışişleri arasında bir çalışma başlatıldı’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!