İşte eylemci Türk

Güncelleme Tarihi:

İşte eylemci Türk
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2007 00:00

ABD'nin New Jersey eyaletindeki bir askeri üsse makineli tüfeklerle saldırmayı planladıkları gerekçesiyle tutuklanan "cihad yanlısı" 6 kişiden birinin Serdar Tatar adlı Türk olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

ABD’nin New Jersey eyaletindeki Fort Dix kışlasına sızarak roketatarlarla katliam yapmaya hazırlanan 6 göçmenin planı son anda bozuldu.

"En az 100 Amerikan askerini öldürmeye" ant içen ve ihbar üzerine yakalanan grubun Türk elebaşı Serdar Tatar’ın, babasının pizzacı dükkanında çalışarak üssün haritalarını çıkardığı anlaşıldı. The New York Times gazetesinin internet sitesinde Serdar Tatar'ın fotoğrafı yayınlandı (yanda).

ABD’de El Kaide ile bağlantısı olduğu iddia edilen biri Türk 6 kişi, New Jersey’deki Fort Dix üssünü vurmaya hazırlanırken geceyarısı operasyonuyla yakalandılar. Yakalanan altı kişiden üçünün eski Yugoslavya’dan ABD’ye göç eden ve bu ülkede yasadışı olarak yaşayan Shain Duka, Eljvr Duka ve Dritan Duka isimli kardeşler olduğu; diğer zanlıların da Ürdün kökenli Amerikan vatandaşı Mohammad Shnewer ile Amerika’da yasal olarak yaşamını sürdüren Agron Abdullah ve Serdar Tatar oldukları açıklandı.

Babası yıllar önce Türkiye’den ABD’ye göç eden Serdar Tatar’nın, dördü eski Yugoslavya ve biri Ürdün asıllı beş Müslüman militanı yönettiği iddia edildi. Dün mahkemeye çıkarılan ve "cihat yolunda ölmek istedikleri" savunulan zanlılar, tutuklanarak cezaevine kondu.

/images/100/0x0/55ea3e17f018fbb8f873855f
Amerikan polisi, babası Müslim Tatar’ın sahibi olduğu Super Mario’s adlı pizzacıda çalışan 20’li yaşlardaki Tatar’dan ilk kez 15 ay önce şüphelendi. FBI, Tatar’ın arkadaş grubu içerisine bir muhbir soktu. Tatar, Ağustos ayında bozulan otomobilini, servise götürülmek üzere muhbir olduğunu bilmediği arkadaşına teslim etti. Muhbir aracı hemen polis merkezine götürünce, bagajdaki 9 mm mermileriyle dolu 50 şarjör ortaya çıktı.

FBI şebekenin tümünü yakalamak amacıyla bir muhbir daha tuttu. Geçtiğimiz aylarda Tatar, yeni muhbire, Fort Dix üssüne saldırabileceklerini anlattı. Tatar, pizza teslimi için üsse girerek çizdiği haritaların da yardımıyla "roketatar saldırısıyla en azından 100 Amerikan askerini öldürebileceklerini" anlattı.

Haberin Devamı

Grubun, Philadelphia’daki bir donanma üssünü de, futbol turnuvası sırasında vurmayı planladığı belirtildi. Tatar, üsse girmek için ABD ordusuna yazılmayı bile düşündü. "Hiç güvenmediğini" söylediği muhbire de havan topu, el bombası, kalaşnikof ve M-16 tipi silah siparişi verdi.

TATBİKAT VİDEOSU YAKALATTI

Savcılığın iddianamesine göre, grup üyeleri, Pennsylvania’daki Tucono Dağları’nda, "Allahüekber" nidaları eşliğinde atış talimi yapıp bunu videoya aldı. Tatar’ın kaseti, DVD’ye çekilmek üzere teslim ettiği video dükkanı sahibi, polisi aradı. Planın son aşamaya ulaştığına hükmeden FBI, dün geceyarısı operasyonuyla tüm üyeleri evlerinde yakadı. Şok yaşayan Amerikalı komşuları, Hürriyet’e, Pennsylvania’da oturan ve eşi hamile olan Tatar’ın "iyi biri" olduğunu söylediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!