İsrail’in askerlerini çektiği Han Yunus’ta taş üstünde taş kalmamış

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2024 07:00

İsrail askerinin önceki gün çekildiği Han Yunus’a dönen Gazzeliler, bir zamanlar yaşadıkları sokaklar ve evlerin yerinde enkazlarla karşılaştı. Göçük altında hâlâ cesetler olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

GAZZE Şeridi’nin güney kısmındaki Han Yunus kentinden birliklerini çeken İsrail ordusu, arkasında yıkılmış bir şehir bıraktı. İsrail ordusunun açıklaması sonrası yerinden edilmiş Gazzeliler evlerine dönebilmek umuduyla Han Yunus yoluna düşse de enkaza dönmüş bir şehirle karşılaştılar. Savaştan önce yaklaşık 400 bin insanın yaşadığı kentte, İsrail bombalarından kurtulabilmiş neredeyse hiçbir bina bulunmazken, çoğu insan bir zamanlar yaşadıkları evlerin yerinde moloz yığınları buldu. Yıkıntıların arasından onlarca Filistinlinin cansız bedeninin çıktığı bildirildi.

EVLERİ YOK OLDU

Associated Press’e konuşan Gazzeliler evlerine dönebilme umuduyla geldikleri Han Yunus’ta yaşadıkları düş kırıklığını anlattı. Aralık ayında İsrail saldırıları nedeniyle kenti terk eden Mahmud Abdel-Gani, “Hem benim hem komşularımın evi tamamen enkaza dönmüş. Özellikle kent merkezi yaşanmaz halde” ifadeleriyle yıkımı aktarırken, bir diğer Gazzeli Amed ebu el-Riş, “Burada hayvanlar bile yaşayamaz. Her şey yıkılmış” diye konuştu. Najwa Ayyash isimli kadın ise nispeten daha şanslıydı. Kardeşinin merdivenleri çöken apartmanın üçüncü katındaki evlerine yıkıntıların üzerinden tırmandığını anlatan kadın, çocukları için kıyafetler ve bazı eşyaları çıkarmayı başardıklarını söyledi. Al Jazeera muhabirlerine göre kentin çok büyük bir bölümü tamamen yıkılmış durumda.

Haberin Devamı

GAZZE’DE ATEŞKES BİLMECESİ

İSRAİL ve Hamas arasında dolaylı olarak yürütülen ve Mısır’ın başkenti Kahire’de devam eden ateşkes görüşmelerinin akıbetiyle ilgili belirsizlik hâkim. Taraflar ve arabulucu ülkelerin yetkililerinden çelişkili açıklamalar gelirken, İsrail siyasetindeki hareketlilik “anlaşma ümidi var mı” sorusunu ortaya çıkardı. Mısırlı kaynaklar, Kahire’deki müzakere turunda “önemli bir ilerleme kaydedildiğini” belirterek, tarafların ortaya çıkan taslağı görüşmek üzere Kahire’den ayrıldıklarını ve 2 gün içinde nihai şartları görüşmek üzere döneceklerini söyledi. İsrail ve Filistinli yetkililerin yaptığı açıklamalarda ise Kahire’deki müzakerelerde “bir yenilik ya da gelişme yaşanmadığı” yorumu öne çıktı. Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby de dün şunları söyledi: “Hafta sonu ciddi bir görüşme ve müzakere turu yapıldı. Hamas’a bir teklif sunuldu. Artık bunu başarmak Hamas’a kalmış durumda.”

Haberin Devamı

NETANYAHU: TARİHİ BELİRLEDİK

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, X’ten yaptığı paylaşımda, 1,5 milyon kişinin sığındığı Refah’a kara saldırısına ilişkin, “Bu olacak, bir tarih var” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!