İsrail'den Hizbullah'a misilleme

Güncelleme Tarihi:

İsrailden Hizbullaha misilleme
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

İsrail'in Lübnan'daki Hizbullah hedeflerine yönelik harekátı sürerken, siviller iki taraftada zor günler yaşamaya başladı. Güney Lübnan'da okullar kapatıldı ve caddeler boşaltıldı. Kuzey İsrail'de yaşayan halk da, Hizbullah militanlarının havan ve katyuşa ateşinden korunabilmek için, günlerinin çoğunu sığnaklarda geçiriyor. İsrailli kadın ve çocuklar, korku içinde çatışmaların bitmesini bekliyor.

İsrail'in, önceki gün Lübnan'ın güneyindeki güvenlik kuşağında aralarında bir generalin de bulunduğu 4 vatandaşının öldürülmesinden sonra, İran yanlısı şeriatçı örgüt Hizbullah'a karşı havadan, karadan ve denizden başlattığı askeri saldırı sürüyor. Lübnan'ın güney ve doğu bölgelerinde İki gündür süren misilleme harekátında, Hizbullah mevzileri sürekli bombalanıyor.

İsrail, sürdürdüğü askeri operasyona Hizbullah'ın karşılık vermesinden çekinerek, ülkenin kuzeyinde yaşayan halktan sığnaklardan çıkmamalarını istedi ve Purim bayramı kutlamalarını erteledi.

Ve İsrail'in korkusu dün gerçek oldu. Hizbullah, Lübnan topraklarından İsrail'in kuzeyine Katyuşa tipi füze ve havan saldırısı başlattı. İsrail askeri yetkilileri, ölen ya da yaralanan bulunmadığını, ordunun halka geceyi sığınaklarda geçirmesini istediğini duyurdu.

Bu arada, İsrail, Lübnan'dan, İran yanlısı Hizbullah gerillalarını ülkenin güneyinden çıkarmasını istedi. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun sözcüsü David Bar-İlan, hiçbir ülkenin, vatandaşlarının sınırdan gelen saldırılara maruz kalmasına izin vermeyeceğini söyledi.

Lübnan Başbakanı Salim Hoss ise, İsrail'in Lübnan topraklarına karşı saldırganlığının sona erdirilmesi için ABD ve Fransa'nın müdahale etmesini istedi. Hoss, İsrail'in saldırılarını kınadığını belirterek, ‘‘Lübnan, bir kez daha İsrail'in Lübnanlı sivillere saldırısıyla karşı karşıyadır. Bu saldırı Lübnan'ın bağımsızlığının ihlali anlamına gelmektedir’’ dedi.

ABD KAYGILI

ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, Güney Lübnan'da hafta sonu meydana gelen gelişmelerden kaygı duyduğunu belirterek, bütün taraflara itidalli olmaları çağrısında bulundu. Albright, İsrail ile Lübnan arasındaki sınır gerginliklerini gözleyen BM'ye bağlı İzleme Grubu'nun konuyla ilgilenmesinin önemli olduğunu da belirtti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!