İsrail yine aynısını yaptı: Filistinli aileye şafak vakti yıkım

Güncelleme Tarihi:

İsrail yine aynısını yaptı: Filistinli aileye şafak vakti yıkım
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2022 07:00

Uluslararası tüm tepkilere rağmen İsrail, işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Şeyh Cerrah Mahallesi’ndeki Salhiya ailesinin evini dün sabaha karşı yıktı.

Haberin Devamı

İSRAİL, geçen yıl olayların patlak verdiği Şeyh Cerrah Mahallesi’nde tartışmalı bir tahliye kararına daha imza attı. Bölgede Filistinli Salhiya ailesine ait ev, yerine okul yapılacağı gerekçesiyle dün şafak öncesi yıkıldı. Tahliye için aileye ilk bildirinin 2017 yılında yapıldığı belirtilirken, mahkeme kararına uymama ve kamu düzenini bozma suçlamalarıyla ailenin 18 üyesi tutuklandı. Salhiya ailesinin avukatı Valid Ebutayih, yıkım sırasında tutuklananların saldırıya uğradığını söyledi.

SES BOMBASI ATTILAR

Fransız AFP ajansının haberine göre, pazartesi günü yıkım için İsrailli yetkililerin bölgeye gelmesi üzerine, aile üyeleri binanın üzerine çıkıp kendilerini yakma tehdidinde bulundu. Yetkililer pazartesi günü geri çekilse de dün henüz hava aydınlanmadan bölgeye intikal ettiler. Kudüs’te şiddetli yağışın olduğu bir sırada Salhiya ailesini ‘gafil avlayan’ yetkililer, önce ses bombası atarak uyarıda bulundu. Ardından tüm itirazlara rağmen binayı tahliye ederek yıkımı gerçekleştirdi. Ailenin babası Mahmud Salhiya ve ailenin genç erkekleri tutuklandı.

Haberin Devamı

‘ÖNCEKİLERDEN FARKLI’

Kudüs Belediye Başkanı Yardımcısı Fleur Hassan-Nahoum, Salhiya ailesinin tahliye kararının öncekilerden ‘tamamen farklı’ olduğunu belirtti. Söz konusu evin Filistinli sahibi tarafından, özel eğitime ihtiyaç duyan Filistinli çocuklar için geçmişte belediyeye satıldığını bildirdiKudüs’ün doğusunda yer alan ve Filistin direnişinin sembolü haline gelen Şeyh Cerrah Mahallesi’nde, geçen mayıs ayındaki tartışmalı tahliye kararları nedeniyle, Gazze’de 11 günlük Filistin-İsrail savaşı patlak vermişti.

DIŞİŞLERİ: İNSAN HAKKI İHLALİ

Türk Dışişleri Bakanlığı tahliyeyi kınayan bir yazılı açıklama yayınladı. Açıklamada “Şeyh Cerrah semti başta olmak üzere, işgal altındaki topraklarda Filistinlilere yönelik alınan yerlerinden etme ve tahliye kararları uluslararası hukuka ve insan haklarına aykırıdır. İsrail’in Kudüs’ün demografik ve hukuki statüsünü aşındıran tek taraflı uygulamaları, iki devletli çözüm vizyonuna ve kalıcı barış zeminine zarar vermektedir” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!