İsrail tankları Han Yunus’u kuşattı: Gazzeliler Mısır sınırına kaçıyor

Güncelleme Tarihi:

İsrail tankları Han Yunus’u kuşattı: Gazzeliler Mısır sınırına kaçıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2023 07:00

İsrail ordusu Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentinin “kalbine” ulaştıklarını açıklarken Filistinliler ağır bombardıman altındaki bölgeden Mısır sınırına kaçmaya başladı. BM sivillerin sığınması için ‘sözde güvenli bölgeler’ oluşturmanın imkânsız olduğu yönünde uyarıda bulundu.

Haberin Devamı

İsrail, geçici ateşkesin sona ermesinden bu yana en büyük kara saldırısını önceki gün güneydeki Han Yunus şehrine düzenledi. Bölge sakinleri, İsrail tanklarının ilk kez Han Yunus’un doğu bölgelerine girerek ilerlemeye başladığını söyledi. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, “Kuvvetlerimiz şu anda Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus bölgesini kuşatmış durumda” açıklamasında bulundu. Han Yunus’un kuzeyindeki Deyr el Balah’ta çok sayıda eve düzenlenen hava saldırılarında en az 45 kişi hayatını kaybetti.

SİNVAR’IN EVİNE KUŞATMA

İsrail güçleri Han Yunus ve çevresinde meskûn mahallerde Hamas militanlarıyla şiddetli çatışmalara girdi. İsrail’in güney komutanlığı başkanı Tümgeneral Yaron Finkelman, çatışmaları “ekim sonunda başlayan kara harekâtının en yoğun günü” olarak tanımladı

Haberin Devamı

İsrail tankları Han Yunus’u kuşattı: Gazzeliler Mısır sınırına kaçıyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun Hamas’ın Gazze’deki lideri Yahya Sinvar’ın Han Yunus’taki evini kuşattığını söyledi. Netanyahu, “Evi kalesi değil, kaçabilir ama onu bulmamız an meselesi.” dedi.

İsrail tanklarının Han Yunus’un merkezine doğru ilerlediğini gören yüzlerce Filistinli dün sabah erken saatlerde Mısır’a sınır Refah’a doğru kaçmaya başladı. Şehirdeki Nasır Hastanesi arazisinde kamp kurarak hava saldırılarından korunmaya çalışan siviller, çadırlarını ve eşyalarını toplayarak araçlarına yükledi.

REFAH’TA KOŞULLAR KORKUNÇ

Refah, İsrail ordusunun sivillerin çatışmalardan kaçmak için gidebileceğini söylediği son bölgelerden biri. Ancak Refah’a sığınan yerinden edilmiş on binlerce Filistinli için bölgede yaşam koşulları korkunç durumda. Sokaklar ve kaldırımlar çadırlarla dolu, yer bulamayan ise geceleri yağış altında sokakta yatmak zorunda. Tahta çıtalardan yapılmış bir barınakta çocuklarıyla birlikte kalan Enes Mosleh, insani durumu “Burada su yok. Bütün geceyi roket ve bombalama seslerini duyarak geçirdik. Yaşamla ölüm arasında yaşıyoruz” ifadeleriyle anlattı.

Haberin Devamı

‘SÖZDE’ GÜVENLİ BÖLGELER

Birleşmiş Milletler, Gazze’de siviller için güvenli bölgeler oluşturmanın imkânsız olduğu uyarısında bulundu. UNICEF sözcüsü James Elder, Cenevre’de gazetecilere yaptığı açıklamada, “Sözde güvenli bölgeler... Bilimsel değil, rasyonel değil, mümkün değil ve yetkililerin bunun farkında olduğunu düşünüyorum” dedi.

GUTERRES’TEN BMGK’NA MEKTUP

Öte yandan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, görevi süresince ilk kez BM Şartı’nın 99. maddesine dayanan yetkisini kullanarak BM Güvenlik Konseyi’ne mektup yazdı. İsrail-Filistin çatışmalarının Filistinliler ve tüm bölgenin barışı ve güvenliği üzerinde geri dönüşü olmayan etkileri olacağını vurgulayan Guterres, mektubunda, “İnsani ateşkes ilan edilmesi çağrımı yineliyorum. Bu acil bir durum.” dedi.

Haberin Devamı

‘İSRAİL OCAK AYINDA TAKTİK DEĞİŞTİRECEK’

ABD’li yetkililer, İsrail’in Gazze’nin güneyini hedef alan yoğun kara saldırısının ocak ayına kadar süreceğini, sonrasında daha düşük yoğunluklu saldırılara geçilmesini beklediklerini söyledi. Amerikan CNN’e konuşan ABD’li yetkililere göre, İsrail ocak ayında başlayacağı “ikinci aşamada” Hamas militanlarını ve liderlerini hedef alan düşük yoğunluklu saldırı taktiğini kullanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!