İsrail: İşbirliği içindeyiz

Güncelleme Tarihi:

İsrail: İşbirliği içindeyiz
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2016 20:56

İSRAİL, üç vatandaşının yaşamını yitirdiği terör saldırısının ardından Türk makamlarıyla yaşanan yakın ve samimi işbirliğinin, iki ülke ilişkilerinin yeniden normalleşmesi amacıyla yürütülen müzakerelere olumlu yansıyacağını öngörüyor.

Haberin Devamı

Saldırının ardından ABD’deki temasını yarıda kesen İsrail Dışişleri Genel Direktörü Dore Gold, dün İstanbul’a geldi. Mavi Marmara krizinin yaşandığı Mayıs 2010’dan bu yana İsrail’den Türkiye’ye en üst düzey ziyareti gerçekleştiren Gold, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu ile bir araya geldi. İsrailli diplomatın, İstanbul Valisi Vasip Şahin ile de görüşmesi bekleniyor.
Gold ve Sinirlioğlu, geçen sene haziran ve aralık aylarında bir araya gelerek Türkiye ile İsrail arasındaki siyasi ilişkilerin yeniden tesis edilmesi için gerekli anlaşmayı müzakere etmişlerdi. Diplomatik kaynaklar, iki diplomatın İstanbul görüşmesinde Mavi Marmara saldırısında yaşamını yitiren Türk vatandaşlarına ödenecek tazminat ve Gazze’ye Türk yardımlarının kesintisiz şekilde ulaştırılmasını içeren koşulları da masaya yatırdıklarını bildirdiler.

Haberin Devamı

İYİ NİYET GÖRDÜK

Türk makamlarının saldırının hemen ardından gösterdikleri işbirliğini “samimi ve çok yardımcı” olarak tanımlayan İsrailli diplomatik kaynaklar, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun İsaril Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya gönderdiği taziye mesajının da çok memnuniyet verici bir içerikte olduğunu kaydettiler.

“Biz bu olay sonrasında Türk makamlarıyla yaptığımız işbirliğinde iyi niyet gördük. Bunu da tabii ki ikili ilişkilerimizin başka bir düzeye çıkması için kullanabiliriz” diyen İsrailli diplomatik kaynaklar, bu tür olayların ardından görülen işbirliğinin taraflar arasındaki güven duygusunu da artıracağı değerlendirmesini yaptılar. 

TERÖRE MAZERET OLMAZ

İSRAİL Başbakanı Binyamin Netanyahu, İstanbul’daki saldırıyla ilgili şunları söyledi: “İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın İstanbul ve Kudüs’teki personeline, özverili ve profesyonel çalışmalarından dolayı takdirlerimi sunmak istiyorum. Terör tüm dünyada ölümlere yol açıyor. İsrail teröre karşı verilen küresel savaşta en ön safta yer almaktadır. Bu mücadele askeri olduğu kadar bir ahlaki mücadeledir de. Teröre karşı verilecek ahlaki savaşın kilit noktası şudur: Terörizmin, masum insanları öldürmenin hiçbir yerde mazereti olmadığının net bir şekilde ifade edilmesi. Terörün ne İstanbul’da ne Fildişi Sahili’nde ne de Kudüs’te mazereti olabilir. Terörü kınamayanlar onu destekliyor demektir.” 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!