İsrail Hizbullah’ı tehdit etti, komutanı vurdu: Beyrut’u Gazze gibi yaparız

Güncelleme Tarihi:

İsrail Hizbullah’ı tehdit etti, komutanı vurdu: Beyrut’u Gazze gibi yaparız
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2024 07:00

Tüm dünya Gazze Şeridi’ndeki savaşın bölgesel bir çatışmaya evrilmesinden endişe ederken İsrail Savunma Bakanı Gallant, Beyrut’u Gazze’ye çevirebileceklerini söyledi. Gallant’ın bu tehdidinden saatler sonra Lübnan’da üst düzey bir Hizbullah komutanına İHA ile saldırı düzenlendi.

Haberin Devamı

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları dördüncü ayına girerken İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, bu kez de Lübnan’ı hedef aldı. Hizbullah’ın durdurulmaması halinde Beyrut’u Gazze’ye çevireceklerini söyleyen İsrailli bakan, “Gazze’de olanları görüyorlar, orada yaptıklarımızı alıp Beyrut’a kopyala-yapıştır yapabiliriz” dedi. Gallant, sözleriyle Gazze Şeridi’ndeki savaşın genişlemesinden duyulan endişeleri arttırdı.

İSRAİLLİLER GERİ DÖNMELİ

Gallant, Amerikan Wall Street Journal’a verdiği röportajda Hizbullah’ın İsrail’i hedef alan saldırılarının sürmesi halinde Lübnan’daki İran destekli Hizbullah’la savaşa girmekten çekinmeyeceklerini belirtti. Hizbullah’ın ateşlediği roketler yüzünden Lübnan sınırına yakın bölgelerde yaşayan ve yaşananlardan dolayı evlerinden tahliye edilen 80 bin İsrail vatandaşının durumunun altını çizen Gallant, önceliklerinin bu insanların evlerine geri dönmeleri olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

BİR EKSENLE SAVAŞIYORUZ

İsrailli bakan, Gazze’de tek bir düşmanla değil bir eksenle savaştıklarını da iddia ederek Tahran yönetiminin İsrail’in çevresinde askeri bir güç inşa ettiğini öne sürdü. İsrail’in önceliğinin Hizbullah’la savaşa girmek olmadığını ancak diplomatik çabaların sonuçsuz kalması halinde fedakarlık yapmaktan korkmadıklarını vurguladı. İsrail’in Hizbullah ile savaşa girmesi halinde, ülkenin güneyinde devam eden Gazze operasyonlarının yanı sıra, kuzeyde de ikinci cephe açılmış olacak. Başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler ise İsrail ile Hamas arasındaki savaşın Lübnan üzerinden bölgesel bir çatışmaya dönüşmesinden endişe ediyor.

LÜBNAN İÇİN EN KÖTÜ SENARYO

Geçen hafta Hamas liderlerinden Salih el-Aruri ve altı Hamas üst düzey yetkilisinin Beyrut’ta bir suikasta kurban gitmesi, Hizbullah ile İsrail arasındaki sıcak çatışma ihtimalini güçlendirmişti. İsrail, söz konusu saldırıyı üstlenmekten kaçınsa da Hizbullah yaptığı açıklamada Aruri’nin öldürülmesinin karşılıksız kalmayacağını belirtmişti. Taraflar, 2006 yılında yaklaşık bir ay süren savaşta karşı karşıya gelmiş, İsrail’in saldırıları sonucunda başkent Beyrut da dahil olmak üzere Lübnan’ın altyapısı büyük oranda çökmüştü. Ancak muhtemel yeni bir sıcak çatışmanın Lübnan için 2006’ya kıyasla daha da yıkıcı olacağı tahmin ediliyor. Yıllardır siyasi istikrarsızlık ve ekonomik krizle boğuşan ülkede, mevcut duruma bir de savaşın eklenmesi ‘en kötü senaryo’ olarak adlandırılıyor.

Haberin Devamı

REFAH’A HAREKÂT PLANLANIYOR

Gazze Şeridi’nde yürütülen savaşta artık yoğun manevra aşamasından özel operasyonlara geçiş yapacaklarını ancak nihai hedef olan Hamas’ı yok etmek amacından vazgeçilmeyeceğini söyleyen Gallant, İsrail birliklerinin bölgede, en azından yer üstünde büyük ölçüde kontrolü ele geçirdiğini iddia etti. İsrailli yetkililer, savaşın en hassas aşamasının, bölgedeki sivil nüfus yoğunluğu da göz önüne alındığında Mısır ve İsrail sınırındaki Refah kentinde yaşanacağının altını çizdi. İsrail ordusu da Gazze’nin silahsızlandırılması açısından Refah’taki Hamas mevcudiyetinin imhasının kritik önem taşıdığına inanıyor.

İHA İLE BİR SINIR ÖTESİ SUİKAST DAHA

Haberin Devamı

İsrail ile Hizbullah arasındaki tansiyon artarak devam ediyor. İsrail ordusu, geçen hafta Beyrut’ta Hamas liderlerinden Salih Aruri’ye düzenlediği suikastın ardından dün de bir araca düzenlediği hava saldırısında Hizbullah’ın elit gücü Rıdvan komutanlarından ‘Hacı Cevad’ kod adlı Wissam el-Tawil’i öldürdü. Saldırının Lübnan’ın güneyindeki Hirbat Slim beldesinde gerçekleştiği, bölgenin İsrail sınırına yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta olduğu aktarıldı.

SAVAŞ GENİŞLER Mİ

Örgütün Güney Lübnan’daki operasyonlarından sorumlu olduğu ve İsrail’e düzenlenen saldırıların arkasındaki isimlerin başında geldiği belirtilen El Tawil, Hizbullah ile İsrail arasındaki çatışmaların başladığı 8 Ekim tarihinden bu yana Lübnan’da öldürülen en yüksek rütbeli isim olarak gösterildi. Hizbullah tarafından yapılan açıklamada, el Tawil’in ölümü teyit edilirken Lübnan medyası saldırının bir dron aracılığıyla gerçekleştirilmiş olabileceğini değerlendiriyor. Hizbullah’ın El Tawil suikastına vereceği yanıtın, olası İsrail-Hizbullah savaşının fitilini ateşlemesinden endişe ediliyor.

Haberin Devamı

Lübnan Hizbullahı’nın önemli komutanları arasında gösterilen Wissam el-Tawil, ABD tarafından 2020’de öldürülen İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’ye yakın bir isimdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!