İsrail-Hizbullah arasında tarihi esir değişimi

Güncelleme Tarihi:

İsrail-Hizbullah arasında tarihi esir değişimi
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 29, 2004 12:23

İsrail ile Hizbullah örgütü arasında esir değişimi yapıldı. Değişim çerçevesinde, bir İsrailli işadamı ile 3 İsraillinin cesetlerini ile 436 Arap esir Almanya'ya üzerinden değiştirildi. Serbest bırakılanlardan Hizbullah lideri Şeyh Abdülkerim Obeid, "Yeniden doğmuş gibiyim" dedi.

Haberin Devamı

Almanya'nın batısındaki Köln kentine art arda inen tutsakları taşıyan uçakların, Alman askerleri tarafından kordon altına alınan hangara girdi.

ESİR DEĞİŞİMLERİNİN KRONOLOJİSİ

İsrail'in 3 İsrail askerinin cesediylebir İsrailli işadamına karşılık Lübnan'ın Hizbullah örgütüyle hafta sonunda vardığı anlaşma çerçevesinde esir değişimi bugün başladı. Araplarla İsrailliler arasında 1982'den bu yana yapılan esir değişimleri şöyle:  

1983 - İsrail, Lübnan'da tutulan 6 İsrail askerine karşlık 4600 Arap tutukluyu serbest bıraktı.  

Haziran 1984 - İsrail, savaşta tutsak ettiği 291 Suriyeliyle 72 Suriyelinin cesedini, 6 İsrailli ve 5 İsraillinin cesedi karşılığında serbest bıraktı ve teslim etti. İsrail ayrıca güvenlik gerekçesi ve casusluk suçlamasıyla gözaltına aldığı 20 Arabı salıverdi.  

Mayıs 1985 - İsrail, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi- Genel Komutanlığı'nın elindeki 3 askere karşılık 1150 Arap mahkumu serbest bıraktı.  

Haziran-Temmuz 1985 - İsrail 331 Şii tutukluyu serbest bıraktı. Şii liderleri, bunun, Beyrut'ta kaçırılan Amerikan TWA uçağında rehin alınan 39 yabancı yolcunun serbest bırakılması karşılığında yapıldığını bildirdi, ancak İsrail bu bağlantıyı reddediyor.  

Haziran 1996 - Hizbullah ile İsrail arasında Almanya'nın arabuluculuğuyla varılan esir değişimi anlaşması çerçevesinde 2 İsrail askerinin cesedine karşılık 123 militanın cesedi teslim edildi.  Hizbullah ayrıca İsrail'in desteklediği Güney Lübnan Ordusu'na bağlı 17 milisin cesedini, Lübnanlı 45 tutsak karşılığında iade etti.  

Ocak 2004 - İsrail, 436 Arap mahkumu, işadamı Elhanan Tannenbaum ve 3 askerin cesedi karşılığında serbest bırakıyor 

Haberin Devamı

Uçakların Köln'e inmesiyle, İsrail ile Hizbullah arasında, Almanya'nın aracılığıyla yapılan esir değişimi gerçekleştirildi.

Taraflar arasında sağlanan esir değişimi anlaşması, İsrail'in 436 esiri serbest bırakması karşılığında, Hizbullah'ın İsrailli işadamı Elhanan Tannenbaum ve İsrailli 3 askerin cesetlerini teslim etmesini öngörüyordu.

Tannenbaum, esir değişiminin yapılacağı Almanya'ya hareketinden önce Beyrut'taki havaalanında, ''Benim adım Elhannan Tannenbaum ve İsrail vatandaşıyım. Hizbullah bana iyi muamele etti'' dedi.

Haberin Devamı

İsrail'in serbest bıraktığı esirlerin çoğunun Filistinli olduğu belirtildi. Esirler arasında, Lübnanlı iki gerilla lideriyle birlikte farklı ülkelerden 36 kişinin bulunduğu kaydedildi.

Almanya'ya inen İsrail uçağının, Filistinli olmayan 36 esiri taşıdığı belirtildi.

Hizbullah'ın El Manar televizyonu, Ekim 2000'de kaçırılan Tannenbaum ile yapılan bir röportaj yayınlamış, Tannenbaum'un oğlu Uri, görüntülerdeki kişinin babası olduğunu söylemişti.

FÄ°LÄ°STÄ°NLÄ° ESÄ°RLER SERBEST

İsrail, Hizbullah örgütüyle yaptığı esirdeğişimi anlaşması çerçevesinde, 429 esirin tamamını serbest bıraktı. Almanya'nın arabuluculuğunda yapılan esir değiş tokuşu çerçevesinde İsrail ayrıca, 60 Lübnanlının cesetlerini iade etti.

Haberin Devamı

Cesetlerin, İsrail ordusuna ait bir kamyon içinde Lübnan sınırına götürüldüğü belirtildi. Yapılan anlaşma çerçevesinde İsrail, Arap 29 esiri orduya ait bir uçakla Köln'e götürdü ve karşılığında İsrailli 3 ölü askeri ve bir işadamını aldı. İsraillilerin kimlik tespitlerinin yapılmasının ardından İsrail, anlaşma gereği 400 Filistinli esiri Batı Şeria ve Gazze'de serbest bıraktı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, esir değişimi çerçevesinde Köln'e giden İsrail uçağında daha önce belirtildiği gibi 36 değil, 29 esir bulunduğu kaydedildi.



ÅžEYH ABDÃœLKERÄ°M OBEÄ°D: YENÄ°DEN DOÄžMUÅž GÄ°BÄ°YÄ°M

Serbest bırakılan Hizbullah lideri Åžeyh Abdülkerim Obeid, ''Yeniden doÄŸmuÅŸ gibiyim'' dedi. Obeid, 30 esirle birlikte Lübnan'ın baÅŸkenti Beyrut'a gitmek için Almanya'dan ayrılmadan önce El Menar televizyonuna telefonla yaptığı açıklamada, ''Duygularım anlatılamaz. Hepimiz çok iyiyiz, yeniden doÄŸmuÅŸ gibiyiz. Duygularımı sözcüklere dökemiyorum'' diye konuÅŸtu. El Menar televizyonu, Obeid ve esirleri taşıyan uçağın, Almanya'dan ayrıldığını da duyurdu.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!