İsrail HAMAS’lı bakanları otelden kaçırdı

Güncelleme Tarihi:

İsrail HAMAS’lı bakanları otelden kaçırdı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2006 00:00

Filistinlilerin kaçırdığı genç onbaşı Gilad Şalit’i bulmak için Gazze’de operasyona başlayan İsrail, Batı Şeria’da Filistin yönetiminin merkezi Ramallah’a da girdi ve HAMAS kabinesinin üçte birini kaçırdı. İsrail bakan, vekil ve belediye başkanları dahil 64 yetkiliyi terör sabıkalarından ötürü tutukladı. İsrail, Gazze’deki operasyonla ilgili "İşgale niyetli değiliz" dedi.

FİLİSTİNLİ militanlarca kaçırılan Gilad Şalit adlı İsrailli onbaşıyı kurtarmak için "Sağanak" operasyonu çerçevesinde tanklarla Gazze’ye giren İsrail birlikleri, Batı Şeria’da da HAMAS kabinesinin üçte birini tutukladı. İsrail ordusu, Ramallah kentinde bir otelde kalan beş bakanı gözaltına alırken, tutuklanan bakan sayısı sekizi buldu. İsrail, HAMAS’lı bakan, milletvekilleri ve belediye başkanları da dahil olmak üzere toplam 64 yetkiliyi tutukladı.

İsrail askerleri, dün sabah erken saatlerde Gazze’ye gitmelerine izin verilmediği için, bakanların Ramallah’ta kaldıkları oteli sardı ve HAMAS’lı bakanları tutukladı. Ayrıca, Cenin, Tulkarem, El Halil ve Salfit’te de tutuklamalar yapıldı. Tutuklananlar arasında, HAMAS’ın Çalışma Bakanı Muhammed Barguti, Maliye Bakanı Dr. Ömer Abdülrazık ile Başbakan Yardımcısı ve Eğitim Bakanı Dr. Nasreddin el Şair de bulunuyor.

Bu arada İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, Gazze’deki operasyonun terör altyapısını çökertmeye yönelik olduğunu ve İsrail’in yaklaşık bir yıl önce geri çekildiği bölgeyi yeniden işgale niyetli olmadığını söyledi.

HAMAS: TAKAS EDERİZ

İSRAİL: PAZARLIK YOK


Filistin Parlamentosu Başkan Yardımcısı Dr. Ahmed Bahar, İsrail’in, HAMAS’ın seçilmiş kişilerine karşı yürüttüğü operasyonu şiddetle kınarken, tutuklamaları Cenevre Sözleşmesinin ihlali olarak değerlendirdi.

HAMAS yetkililerinden Usame Hamdan da, İsrail’in HAMAS’lı yetkilileri kaçırmasının yasadışı olduğunu savundu. Hamdan, İsrail’in tutuklanan yetkililerle İsrailli askeri takas etmek için talepte bulunması halinde, bunu düşünebileceklerini söyledi. Usame Hamdan, şöyle konuştu:

"Konuyu tartışmak için henüz erken. Eğer İsrail, asker ile HAMAS’lı yetkilileri değiştirmek isterse, bunu inceleriz. İsrailli asker savaş esiridir. Çatışmada esir alındı. Ama İsrail’in rehin alış şekli, terörist bir eylemdir." İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Regev ise ellerindeki HAMAS’lı siyasileri, İsrailli askeri kurtarmak için pazarlık konusu yapmayacaklarını söyledi. Regev, "Onbaşı Şalit’in salıverilmesi için pazarlık yapmayacağız. Çünkü İsrail, topraklarına yapılan saldırılardan HAMAS’ı sorumlu tutuyor" derken, askeri sözcü Jacop Dalal, tutuklananların değiş tokuş için kullanılmayacağını, tümünün terörist geçmişi bulunduğunu belirtti.

Dün sabaha karşı tanklarla destekli İsrail birliklerinin Gazze’ye girmesi üzerine, RPG ve otomatik tüfek taşıyan Filistinli militanlar, kentin stratejik noktalarında mevzilendiler. Ancak, şimdiye dek bölgeden bir çatışma haberi gelmedi.
/images/100/0x0/55ea12c8f018fbb8f869ac5d


Kendileri İsrail’de resimleri mecliste

İsrail’in tutukladığı HAMAS’lılar arasında (soldan sağa) Kudüs Bakanı Halid Ebu Arafa ile milletvekilleri Muhammed Totaç, Muhammed Ebu Teir ve Ahmed Ebu Atun da yer alıyor. Filistin meclisinde, kaçırılan vekillerin sıralarına resimleri konuldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!