İsrail´de barış seçim sandığında

Güncelleme Tarihi:

İsrail´de barış seçim sandığında
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2001 00:00


İsrail´de tarihi başbakanlık seçimlerine iki gün kala, taraflar son kozlarını oynuyor. İsrail Başbakanı Ehud Barak, Filistinli mültecilerin dönüşünü hiçbir zaman kabul etmeyeceklerini söyledi, ancak başbakanlığa yeniden seçildiği takdirde sorunu çözme vaadinde bulundu.

Barak, başbakanlık seçiminden iki gün önce Abu Dabi televizyonuna verdiği demeçte, ülkesinin tüm Filistinlilerin İsrail'e dönüş hakkını kabul edeceğini sanmadığını belirtti.

Kamuoyu yoklamalarına göre, aşırı sağcı Likud lideri Ariel Şaron'un epeyce gerisinde bulunan Barak, 6 Şubat'ta yeniden başbakan olarak seçilmesi halinde, mülteci sorununda uzlaşmaya varılabilmesi için çaba göstereceğini belirtti.

ARAPLARDAN DESTEK İSTEDİ

Barak, seçimde, Arap vatandaşlarından destek istedi. İsrail'in Arap vatandaşlarına ''kendi çıkarları ve barış'' için oy vermeleri çağrısında bulunan Barak, bu vatandaşlarının ''aşırı sağcı bir hükümetile kendini barışa adayan bir hükümeti'' karşılaştırmaları gerektiğinibelirtti.

ASKERLER OY KULLANMAYA BAŞLADI Bu arada İsrail´de askerler bu sabahtan itibaren oy kullanmaya başladı.

Askerlerin oy kullanma işleminden sorumlu Albay Şaul Magnesi, askeri radyoya verdiği demeçte, askerlerin bugünden itibaren oy vermeye başlamalarının nedenini, ''tatbikat ya da operasyonlara katılan askerlere öncelik tanınması ve kolaylık gösterilmesi'' olarak açıkladı.

Magnesi, oy sandıklarının askerlerin görev yaptığı bazı bölgelere helikopterlerle taşınacağını, askerlerin oy verme işleminin, bütün sandıkların kapanacağı Salı günü saat 22.00'ye kadar devam edeceğini belirtti.

Albay Magnesi, Hindistan'da 26 Ocak'ta meydana gelen depremin ardından kurtarma çalışmalarına katılmak üzere bu ülkeye giden 200 kadar askerin dün oy kullandıklarını sözlerine ekledi.

BİR FİLİSTİNLİ DAHA ÖLDÜRÜLDÜ

Öte yandan İsrail askerleriyle Filistinliler arasında dün Batı Şeria'daki El Halil kenti ve Gazze Şeridi'nde çatışmalar çıktığı bildirildi.

İsrail askeri komutanlığından yapılan açıklamada, İsrail askerlerinin Gazze Şeridi'nin İsrail topraklarına yakın tarafındaki geçiş noktası Kisufim'de, İsrail'e sızmak isteyen bir Filistinliyi vurarak öldürdükleri belirtildi.

Askerlerin ayrıca, El Halil'deki bir evde saklanan silahlı Filistinlilerin kentteki bir Yahudi yerleşimine ateş açmalarının ardından evi makinalı tüfeklerle taradıkları, olayda can kaybı olmadığı kaydedildi.

Bu son ölümle, Ortadoğu'da 28 Eylül'den beri devam eden çatışmalarda ölenlerin sayısı 395'e yükseldi.

Bu arada, başbakanlık yarışında önde giden sağcı Likud partisi Genel Başkanı Ariel Şaron karşıtı yaklaşık 4 bin İsrailli, İsrail Başbakanı Ehud Barak'a destek amacıyla Kudüs'te yürüyüş yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!