İspanya'da Sanchez güvenoyu alamadı

Güncelleme Tarihi:

İspanyada Sanchez güvenoyu alamadı
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2016 12:50

İspanya'da 3 ay önce yapılan genel seçimin ardından hükümet arayışı devam ediyor. Meclis'teki güven oylamasında Sosyalist İşçi Partisi lideri Pedro Sanchez, ilk turda başbakan seçilemedi. "El Guapo" (Bay Yakışıklı) lakaplı politikacı, yarın bir kez daha şansını deneyecek.

Haberin Devamı

İspanyada Sanchez güvenoyu alamadı

350 sandalyeli İspanyol Meclisinde Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) lideri Pedro Sanchez'e "evet" diyen milletvekillerinin sayısı 130'da kaldı.

Pedro Sanchez başbakanlığında kurulacak koalisyon hükümetine sadece kendi partisi PSOE ve Ciudadanos (Vatandaşlar) partisi mensupları destek verdi. Solcu Podemos ve muhafazakâr Halk Partisi (PP) milletvekilleri blok halinde "hayır" oyu kullandı.

İkinci tur oylama için seçenekler
Gözlemciler, yarın yapılacak oylama için muhtelif seçenekler üzerinde duruyor. PSOE ve Ciudadanos 130, PP ve Podemos ise 192 milletvekiline sahip. PP ve Podemos'un yarınki oylamada çekimser kalması halinde Sanchez hükümeti güvenoyu almış olacak.

Haberin Devamı

İspanya'da 20 Aralık'ta yapılan genel seçimler, muhafazakâr Halk Partisi'nin (PP) mecliste mutlak çoğunluğu yitirmesi ile sonuçlandı. PSOE oy kaybına uğrarken, Podemos hareketi sandıktan üçüncü parti olarak çıkmayı başardı. Ciudadanos, İspanya meclisine dördüncü parti olarak girmeye hak kazandı.

İspanyada Sanchez güvenoyu alamadı

Podemos lideri Pablo Iglesias, partili arkadaşı Xavier Domenech'e 'yoldaş öpücüğü' veriyor.

Siyasi tablo değişti, hükümetin kurulması 'imkânsız' hale geldi
Uzmanlara göre İspanya'da on yıllardır kanıksanan siyasi tabloyu değiştiren genel seçim sonuçları, yeni hükümet kuruluşunu neredeyse "imkânsız" hale getiriyor.

Yasalar uyarınca, parlamentoda yeni hükümet için yapılacak ilk oylamayı izleyen iki ay içinde başbakan seçilemezse genel seçimin yenilenmesi gerekiyor.

İspanyada Sanchez güvenoyu alamadı

İspanyada Sanchez güvenoyu alamadı

Sosyalist İşçi Partisi lideri Pedro Sanchez

Haberin Devamı

İspanyada Sanchez güvenoyu alamadı

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!