İspanya sandık başında

Güncelleme Tarihi:

İspanya sandık başında
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2015 16:05

İspanya'da iki partili sistemin devam edip etmeyeceği açısından önem taşıyan genel seçimde iddialı liderler oylarını kullandı.

Haberin Devamı

Başbakan ve Halk Partisi'nin (PP) lideri Mariano Rajoy, ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) lideri Pedro Sanchez ve Podemos partisinin lideri Pablo Iglesias Madrid'de, Ciudadanos partisinin lideri Albert Rivera ise Barcelona'da oyunu verdi.

Siyasi parti liderleri oy kullandıktan sonra yaptıkları açıklamalarda, ülkenin tarihi bir dönemden geçtiğini belirterek seçime yüksek katılım çağrısı yaptı. Başbakan Rajoy, "Hepimizin dileği katılımın mümkün olan en üst düzeye çıkması çünkü alınacak olan çok önemli bir karar. Herkes özgürce ve bilinçli bir şekilde oyunu kullanmalı" dedi. Ana muhalefet lideri Sanchez de "Samimi olarak söylemek gerekirse bu seçimlerde değişim kokusu alıyorum. İspanya'nın değişime ihtiyacı var. Tarihi bir gün" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İspanya sandık başında

Podemos lideri Iglesias

İspanya'da yaklaşık 40 yıldır etkili olan iki partili düzene meydan okuyan liderler de değişim mesajı verdi. İlk kez genel seçime katılan Ciudadanos'ın lideri Rivera ve Podemos'un lideri Iglesias ise diktatör Franco döneminden sonra İspanya'nın demokrasiye geçişte yaşadığı tarihi dönüşümün bugün tekerrür edeceğini savundu. Seçimlerde rekor katılım temennisinde bulunan Rivera "Eğer İspanya'yı değiştirmek istiyorsak harekete geçmek, katılımcı olmak gerekiyor. Yeni bir dönemin başlangıcını, İspanya'nın ikinci geçiş dönemini yaşıyoruz. Heyecan, korkuyu yenecek ve umut, boyunduruktan daha güçlü olacak" şeklinde konuştu. Podemos lideri Pablo Iglesias da "İspanya demokrasisi için öncesi ve sonrasının olacağı bir dönemden geçiyoruz. İspanya ikinci, yeni bir demokratik geçiş dönemi yaşıyor. Vatandaş, bugün demokrasi dersi verecek" değerlendirmesinde bulundu.

Anketlerde kararsızların oranının yüzde 40'a kadar çıkması seçimleri kritik hale getirdi. Anketler, seçimden ilk sırada çıkması beklenen Rajoy liderliğindeki merkez sağ Halk Partisi'nin parlamentodaki çoğunluğunu kaybedeceğini gösteriyor.

Haberin Devamı

İspanya'da yaklaşık 36,5 milyon kayıtlı seçmenin oy verme işlemi TSİ 21.00'de sona erecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!