İspanya ile Fas arasında ada gerginliği

Güncelleme Tarihi:

İspanya ile Fas arasında ada gerginliği
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2002 01:42

Fas Kralı 6'ncı Muhammed bu haftasonu dünya evine girmeye hazırlanırken, askerlerinin İspanya'ya ait ‘‘Perejil’’ (Maydanoz) isimli bir adacığa bayrak dikmesi nedeniyle söz konusu ülkeyle çatışmanın eşiğine geldi.

Fas, ‘‘Leyla’’ diye andığı adaya insan kaçakçılığına karşı kontrol noktası kurmak istediğini açıkladı.

12 Fas askerinin, Afrika'da bulunan Cueta kenti açıklarında İspanya'ya ait ‘‘Perejil’’ (Maydanoz) adasına bayrak çekmesi iki ülke arasında adacık krizinin patlamasına neden oldu. İki ülke de bölgeye savaş gemisi sevk etti. Cebelitarık Boğazı'nda, Türkiye ile Yunanistan arasında yıllar önce Kardak kayalıkları yüzünden Ege'de yaşanan krizin bir benzeri yaşanmaya başladı.

Herşey 12 Faslı jandarmanın, 16'ıncı yüzyıldan bu yana İspanya'nın kontrolünde olan Fas sahillerine sadece 200 metre uzaklığındaki Perejil Adası'nda kamp kurup, bayrak dikmesiyle başladı. 1960 yılına kadar İspanya'nın 1 çavuş ve 4 asker bulundurduğu, ancak şimdilerde ıssız bir ada olan kayalıklığa Faslıların ayak basması, Madrid'de alarm zillerinin çalmasına neden oldu. İspanya üç savaş gemisini bölgeye sevkederken, Fas savaş gemileri de denize açıldı. ‘‘Maydonoz’’un, Fas karasularında bulunduğu, ancak uluslararası anlaşmalarla egemenliğinin İspanya'ya bırakıldığı bildiriliyor. Fas ise ‘‘Leyla’’ diye andığı adacığa yasadışı göçmen trafiğiyle baş etmek için kontrol noktası kurduğunu iddia ediyor.

Madrid, Fas'a bir nota vererek, adanın boşaltılmasını istedi.

Fas ile İspanya arasındaki ilişkiler sürekli geriliyor. Fas'ın uzun süredir Madrid'e yeni bir büyükelçi göndermemesi üzerine, İspanya Kraliyet ailesi, Fas Kralı'nın düğününe katılmayacaklarını açıklamıştı. İspanya'nın kaçak göç hareketinden Faslı yöneticileri sorumlu tutması ve Batı Sahra'da referandum yapılmasını desteklemesi gibi nedenlerden dolayı Fas, Madrid'deki Büyükelçisini geri çekmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!