İspanya aşırı sağı frenledi, sandıktan siyasi belirsizlik çıktı

Güncelleme Tarihi:

İspanya aşırı sağı frenledi, sandıktan siyasi belirsizlik çıktı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2023 07:00

İspanyol seçmen, aşırı sağa geçit vermedi. Anketlerde aşırı sağcı Vox’un oylarını arttırıp merkez sağdaki Halk Parti ile koalisyon kurabileceği konuşulurken ne Başbakan Sanchez’in sol bloğu ne de rakip sağcı blok iktidar için gereken desteği bulamadı.

Haberin Devamı

AVRUPA’nın İtalya, İsveç ve Finlandiya gibi birçok ülkesinde sağ partilerin seçim zaferlerinin ardından önceki gün sandığa gidilen, Avrupa Birliği dönem başkanı İspanya’da korkulan olmadı. Anketlerde aşırı sağcı Vox’un oylarını artırması ve merkez-sağda bulunan Halk Partisi ile birlikte koalisyon kurması beklenirken hiçbir siyasi parti ve sol ya da sağ blok meclis çoğunluğunu elde edemedi. Seçim öncesi, 1975 yılında sona eren diktatör Francisco Franco’nun döneminden bu yana ilk kez aşırı sağın iktidara taşınmasından endişe ediliyordu.

MELONİ’NİN DESTEĞİ YETMEDİ

Uzmanlar, kıtada yükselen sağ siyasetin İspanya’da aynı başarıyı yakalayamadığını belirtirken geçen yıl İtalya Başbakanı seçilen sağcı Fratelli d’Italia partisi lideri Giorgia Meloni’nin İspanyol seçimlerine etki edemediğini ifade etti. Seçim günü bir açıklama yapan Meloni, sağcı İspanyol seçmenlere hitaben “Vatanseverlerin zamanı geldi. Sağ blok için bir zafer, Avrupa siyasetinin yönünü değiştirebilir” diye konuşmuştu.

Haberin Devamı

AŞIRI SAĞ ERİDİ

Ana muhalefetteki Halk Partisi bir önceki döneme göre vekil sayısını 47 artırarak 136’ya taşıdı. Mevcut Başbakan Pedro Sanchez’in Sosyalist Parti (PSOE) ise sandalye sayısını 120’den 122’ye çıkarsa da ikinci sırada kaldı. 52 vekile sahip aşırı sağcı Vox, 2019 seçimlerindeki başarısını yakalayamayarak 33 sandalye elde etti. Sol blokta ilk kez seçimlere katılan Sumar ise süpriz yaparak 31 vekil kazandı. Hava sıcaklıklarının rekor kırdığı ülkede, bir önceki seçimde yüzde 57 olan katılım oranı yüzde 70’in üzerine çıktı.

İspanya aşırı sağı frenledi, sandıktan siyasi belirsizlik çıktı
Aşırı sağcı Vox partisi umduğunu bulamadı.

AYRILIKÇI PARTİLER ANAHTAR KONUMDA

- 350 kişilik parlamentoda hükümet kurabilmek için 176 sandalye gerekirken iktidarda olan sol blok 153, muhalefetteki sağ blok ise 169 milletvekili çıkarabildi.

- Seçimde oluşan siyasi tabloya göre hükümetin kurulma olasılığı düşük görünse de ayrılıkçı Bask ve Katalan siyasi partilerin sol bloğu destekleme kararı durumu değiştirebilir. Aksi halde erken seçim gerekebilir.

Haberin Devamı

- Halk Partisi lideri Alberto Nunez Feijoo’nun yeni başbakan olması gerektiğini savunan Vox ideri Santiago Abascal ise “İspanyollar için çok kötü bir olasılık var. O da Sanchez’in komünist ve ayrılıkçıların desteğiyle iktidarda kalması” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!