IŞİD'den Türkiye sınırında bir bombalı saldırı daha

Güncelleme Tarihi:

IŞİDden Türkiye sınırında bir bombalı saldırı daha
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2015 07:17

Suriye'nin Kobani bölgesinde IŞİD'in gerçekleştirdiği infaz, bombalı saldırı ve ardından çıkan çatışmalarda onlarca kişi öldü, 100'den fazla kişi de yaralandı. Hem Türk Dışişleri hem de Şanlıurfa Valiliği, saldırıları düzenleyen IŞİD militanlarının Türkiye'den Kobani'ye girdiği yönündeki iddiaların gerçek dışı olduğunu belirtti. Kobani'dekilerin sınır köylerindeki akrabalarına verdiği bilgilere göre, kente giren IŞİD militanları gece saat 03.00'ten sabahın ilk ışıklarına kadar evlerin kapılarını çalarak içeri girdi ve sessizce insanları öldürdü. IŞİD militanları öğle saatlerinde, Mürşitpınar Sınır Kapısı karşısındaki bölgede bomba yüklü araçla bir intihar saldırısı daha gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Hürriyet muhabiri Gülden Aydın, IŞİD militanlarının saat 03.00 sularında YPG bayraklı 12 araçla Kobani'ye girdiği bilgisine ulaştı. Bu araçlarda 60 ila 70 arasında IŞİD mensubu tahmin ediliyor.

Kobani'deki akrabalarıyla konuşan Suruçluların verdiği bilgiye göre, çevre köylerle birlikte Kobani'de 100 ila 200 arasında insan hayatını kaybetti. Kente giren IŞİD militanlarının çoğunun çatışmada öldürüldüğü belirtildi. Çatışmaların seyrekleştiği ve IŞİD militanlarının bulunduğu evlerin etrafının YPG güçlerince sarıldığı öğrenildi.

PATLAMALARDA EN AZ 18 ÖLÜ
IŞİD'in, Kobani’de saat 05.00'te bomba yüklü araçla gerçekleştirdiği saldırılarda yaralananlar Türkiye'deki devlet hastanelerine getirildi. Anadolu Ajansı bu patlamalarda en az 18 kişinin öldüğünü bildirdi.

Haberin Devamı

135 YARALI
Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, sabah saatlerinden bu yana Kobani'den gelen yaralı sayısının 135'e yükseldiğini söyledi. Kaymakam Çiftçi, Türkiye'ye getirilen Suriyeli'nin dördünün yaşamını yitirdiğini, durumları ağır olan 41 kişinin ise Şanlıurfa'daki hastanelere sevk edildiğini kaydetti.

Haberin Devamı

IŞİDden Türkiye sınırında bir bombalı saldırı daha

Saldırıların ardından Anadolu Ajansı'nın yayımladığı grafik

YPG UYKUDA YAKALANDI
Gülden Aydın, IŞİD militanlarının Kobani'de gerçekleştirdiği korkunç infazların detaylarını da aktardı. Kobani'dekilerin sınır köylerindeki akrabalarına verdiği bilgilere göre, kente giren IŞİD militanları gece saat 03.00'ten sabahın ilk ışıklarına kadar evlerin kapılarını çalarak içeri girdi ve sessizce insanları öldürmeye başladı. Kobani yakınlarındaki Bark Butan köyünde de en az 23 kişinin katledildiği öğrenildi.

Bir Kobanili, akrabasıyla yaptığı telefon görüşmesinde, "Kendimizi bir eve kilitledik. Dışarı çıkan öldürülüyor" dedi. Öldürülenlerin çoğunun bebek, çocuk ve kadın olduğu öğrenilirken; sokakların ölülerle dolduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Patlamaların ardından ise silahlı çatışmalar yaşandı. YPG güçlerinin yüzde 90'ı Rakka ve Tel Abyad'da olduğu için Kobani'de az sayıda silahlı Kürt gücü bulunduğu belirtildi.

IŞİDden Türkiye sınırında bir bombalı saldırı daha

Kobani'deki patlamaların ardından çok sayıda Suriyeli Türkiye sınırına geldi.

Haberin Devamı

"TÜRKİYE'DEN GİRMEDİLER"
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü IŞİD teröristlerinin Türkiye'den girdiği iddialarını "şiddetle reddetti".

Şanlıurfa Valiliği'nden yapılan açıklamada ise IŞİD militanlarının, Suriye'nin Cerablus kentinden Kobani'ye girdiği ifade edildi. Yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

"Kobani'deki intihar saldırısını gerçekleştiren DAEŞ militanlarının Türkiye üzerinden Kobani'ye gittiği iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. Bu iddialar asılsız olup elimizdeki veriler örgüt üyelerinin Suriye'nin Cerablus kentinden Kobani'ye sızdığını ispatlamaktadır. Buna ilişkin görüntüler de en kısa sürede kamuoyuyla paylaşılacaktır. Bölgedeki hassas durumu provoke etmek isteyenler olabileceğinden bütün halkımızı sağduyuya davet ediyoruz."

Haberin Devamı

IŞİDden Türkiye sınırında bir bombalı saldırı daha

Fotoğraf: Hadi KURT / DHA

"RESMİ SUÇLAMAMIZ OLMADI"
Anadolu Ajansı'na açıklama yapan YPG sözcüsü Redur Halil, saldırganların Türkiye'den girdiğine dair bir suçlamaları olmadığı, DAEŞ militanlarının ilçeye batı ve güneyden sızdıklarını ifade etti. AA muhabirinin sorularını yazılı yanıtlayan Halil, DAEŞ militanlarının Kobani'ye Türkiye üzerinden girdiklerine dair iddiaları değerlendirdi.

Halil, "Bizim Türkiye'ye resmi olarak bir suçlamamız olmadı. DAEŞ militanları kente batı ve güneyden girdi” ifadelerini kullandı.

"UYUYAN HÜCRELER"
AA'nın edindiği bilgiye göre de Kobani'de PKK'nın Suriye uzantısı Demokratik Birlik Partisi (PYD) güçlerini hedef alan DAEŞ'in saldırısına, ilçede örgütün uzun süredir beklemede olan ve "uyuyan hücreler" olarak tabir edilen özel grupları da katıldı.

İKİNCİ patlama
Anadolu Ajansı'nın haberine göre, IŞİD militanları öğle saatlerinde, Mürşitpınar Sınır Kapısı karşısında ikinci kez aynı bölgede bomba yüklü araçla intihar saldırısı gerçekleştirdi. PYD'ye ait kontrol noktası önünde meydana gelen patlamanın sesi, Suriye sınırındaki Suruç ilçesinden de duyuldu. Olayda 17 kişinin öldüğü belirtildi.

IŞİDden Türkiye sınırında bir bombalı saldırı daha
KOBANİ KÜRT GÜÇLERİNİN ELİNE GEÇTİ

KURTULMUŞ: KÜLLİYEN YALAN
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kobani'deki gelişmelerle ilgili yaptığı açıklamada 96 yaralı, 4 ölünün Türkiye'deki hastanelere ulaştığını belirterek şöyle dedi:

"Kobani'de bugün sabah itibariyle bombalar patladı. Çok sayıda insanın yaralandığı, öldüğü bilgisine sahibiz. Bu yaralıların önemli bir kısmı Türkiye'ye gelmiştir. Türkiye yaralıları hemen kabul etmiştir, bunlar hastanelerde tedavi altına alınıyor. Birtakım kirli odaklar Kobani'deki son saldırıyı bahane ederek Türkiye'yi de hedef tahtasına oturtmaya çalışıyorlar. Türkiye'yi de her zaman yaptıkları gibi karalama kampanyasının konusu, muhatabı haline getirmeye çalıyorlar. 'Bugün Kobani'deki bombayı patlatan DAEŞ militanları Türkiye sınırlarını geçerek Türkiye'den geldiler' diye kara propaganda yapılıyor, külliyen yalandır ve iftiradır."

IŞİDden Türkiye sınırında bir bombalı saldırı daha

Kobani, dört ay süren çatışmaların ardından Ocak ayı sonunda Kürt güçlerinin eline geçmişti.

IŞİDden Türkiye sınırında bir bombalı saldırı daha

IŞİDden Türkiye sınırında bir bombalı saldırı daha
FLAŞ İDDİA: 250 IŞİD ÜYESİ AKÇAKALE SINIR KAPISINDAN ATLADI

PKK'nın Suriye kolu PYD'nin silahlı kanadı YPG, IŞİD karşıtı koalisyon güçlerinin desteğiyle geçen günlerde Akçakale'nin karşısında bulunan Tel Abyad bölgesini ele geçirmişti.

Çatışmalar sırasında kaçan IŞİD üyelerinin sakallarını kesip sığınmacı kılığında Türkiye'ye girdiği iddia edilmişti.


IŞİDden Türkiye sınırında bir bombalı saldırı daha

Kobani'de IŞİD saldırısında yaralananlar Suruç Devlet Hastanesi'ne getirildi.

IŞİDden Türkiye sınırında bir bombalı saldırı daha

Kobani'de catışmaların başlaması üzerine Türkiye tarafından hakim noktalara radar ve muhtemel sınır ihlallerine karşı da obüsler yerleştirildi.


IŞİDden Türkiye sınırında bir bombalı saldırı daha

Güvenlik güçleri Kobani'de yaşanan çatışmanın ardından sınırdaki güvenlik önlemlerini artırdı.

BARZANİ’DEN KINAMA
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, IŞİD’in Kobani'de (Ayn el-Arap) düzenlediği saldırıları kınadı. Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Barzani, IKBY Başkanlığının resmi sitesinde yayınlanan açıklamasında, saldırıyı "vahşi ve insanlık dışı" olarak nitelendirerek, "Teröristler, Kobani'deki kardeşlerimizi ve bacılarımızı şehit etmeye devam ediyor" ifadesini kullandı.

Uluslararası kamuoyuna ve ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine çağrıda bulunan Barzani, açıklamasında şunları kaydetti:

"Koalisyon güçleri nasıl ki daha önce teröristlere karşı Kobani halkına yardım ettiyse bundan sonra da aynısını yapmalıdır. Uluslararası güçler, Kobani halkını korumalıdır. Kürdistan bölgesinin IŞİD'e karşı verdiği haklı mücadelesi desteklenmelidir."

Bölgesel hükümetinin de Kobani'ye yönelik her türlü yardımı ve desteği sunmasını isteyen Barzani, terörle mücadelenin aralıksız sürmesi gerektiğini vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!