IŞİD’e kıskaç operasyonu

Güncelleme Tarihi:

IŞİD’e kıskaç operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2015 22:20

Son günlerde Türk sınırındaki Suriyeli yığılmasının ardında Suriyeli Kürtlerin savunma gücü YPG ile Rakkalı Arapların Burkan el Fırat güçlerinin bir buçuk yıldır terör örgütü IŞİD’in kontrolünde olan Telabyad’ı yeniden almak için iki koldan yürüttükleri harekât var. YPG’nin hedefi Türkiye sınırındaki Telabyad ile 90 km güneyindeki IŞİD’in ‘başkenti’ Rakka arasındaki bağı koparmak.

Haberin Devamı

SURİYE’nin kuzeyinde Kürtlerin özerklik tesis ettiği Rojava’nın savunma gücü YPG, Mürşitpınar’ın karşısındaki Kobani’den çıkardığı Irak Şam İslam Devleti’ni (IŞİD) Akçakale’nin karşısındaki Telabyad’da iki koldan sıkıştırdı. Hürriyet’e konuşan YPG sözcüsü Redur Halil’e göre IŞİD’i Kobani’nin güneyinde Sırrin ve Ayn İsa’ya kadar çekilmeye zorlayan YPG önceki gün Telabyad yönünde Süluk’a girdi. Süluk’un doğu kesimlerindeki çatışmalar dün de devam ederken şimdiye kadar IŞİD 15 köy ve 16 mezradan temizlendi.

İKİ KOLDAN SALDIRI

YPG, Telabyad’a batıdan 10 km, doğudan 19 km yaklaşmış oldu. Kürtlerin Kobani ile Cezire kantonları arasında kalan Telabyad IŞİD’in merkez üssü Rakka’yı Türkiye sınırına bağlıyor. Terör örgütü IŞİD, Telabyad ve sınır kapısını Ocak 2014’te Nusra Cephesi ve Ahrar el Şam’ın elinden almıştı. IŞİD geçen yıl doğuda Telabyad ile batıda Carablus’u birleştirmek için aradaki Kobani’ye üç koldan saldırmıştı. Saldırılar karadan YPG ve Peşmerge, havadan Amerikan bombardımanı sayesinde püskürtülmüştü. YPG, Telabyad’a yönelik operasyonları Rakkalı Arap savaşçıların yer aldığı Burkan el Fırat ile yürütüyor. Gerek çatışmalar gerekse hava bombardımanı nedeniyle Haseke’nin batısındaki bölgeler ile Tel Ebyad’a bağlı köylerden çok sayıda mülteci Akçakale sınırından Türkiye’ye sığındı. Önceki gün son günlerde 13 bin 500 sığınmacının geldiği açıklanmıştı. Gelenlerin çoğu Arap kökenli.

Haberin Devamı

KİLİS SINIRINDA ÇATIŞMA

Kilis’in karşısında bulanan Suriye köylerinde IŞİD militanlarıyla muhalif gruplar arasındaki çatışmalar da şiddetli şekilde devam ediyor. Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) başı çektiği muhalif gruplar, IŞİD militanlarının 20 gündür başta Türkmen köyleri olmak üzere, ÖSO kontrolündeki yerleri ele geçirmek üzere başlattığı saldırılar karşısında birleşerek, IŞİD’i püskürtmüştü. IŞİD, ÖSO kontrolündeki bölgeleri ele geçirmek için zaman zaman ağır silahlarla saldırı düzenliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!