İrlanda'da 5 tutuklama

Güncelleme Tarihi:

İrlandada 5 tutuklama
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kuzey İrlanda'nın 30 yıllık terör tarihindeki en kanlı eylem olan önceki günkü bombalı saldırıyla ilgili olarak dün Omagh kenti ve çevresinde yapılan operasyonlar sonunda 5 kişi tutuklandı. Yetkililer, Mount Joy'da evlere yapılan baskınlarla ele geçirilen 5 şüphelinin sorgulanmak üzere Belfast'taki Castlereagh sorgu merkezine götürüldüğünü bildirdiler.

28 kişinin öldüğü, 220 kişinin yaralandığı saldırının sorumlularının derhal yakalanmasını isteyen İngiliz gazetelerinden Daily Telegraph ve The Express bombalama eylemini gerçekleştirdiği sanılan ‘Gerçek IRA’ fraksiyonunun beyni 49 yaşındaki Michael McKevitt'i ‘saldırının ardındaki adam’ diye gösterdiler. Gazeteler, barışı torpilleyen bu bomba manyakları ve fanatiklerin derhal yakalanmasını ve toplumu daha fazla rahatsız etmelerinin önlenmesini istediler.

Saldırıyla ilgili polis soruşturması çok yönlü olarak sürdürülüyor. Patlama öncesi yapılan yanlış bir ihbarın ölü sayısını artırdığı ifade edildi. Polis kaynakları, kasıtlı olarak yanlış bilgi verildiğini ve bu yüzden alış verişteki kalabalığın bomba yüklü otomobile doğru yönlendirildiğini belirttiler. Bu arada, Kuzey İrlanda'daki bir hükümet binasına bomba konulduğu yolundaki ihbar heyecan yarattı ve bina boşaltıldı ama ihbar asılsız çıktı.

İngiltere Başbakanı Tony Blair ve İrlanda Başbakanı Bertie Ahern, saldırganların yakalanması için ortak operasyonlar düzenleyeceklerini açıkladılar.

Gerçek IRA fraksiyonu ise bir açıklama yaparak olayla bir ilgilerinin olmadığını ileri sürdü. Gerçek IRA ‘‘Masum insanların öldürülmesi hiçbir bağlamda kabul edilemez. Biz askeri değil, siyasi bir hareketiz. İddiaları reddediyoruz’’ dedi. Ancak bazı gazeteler Gerçek IRA'nın İngiltere başbakanı Tony Blair'i de ölüm listesine aldığını iddia ettiler.

Bu arada kanlı eylemde bir aileden 3 neslin yok olduğu ortaya çıktı. 65 yaşındaki büyükanne Mary Grimes ile ikiz bebek bekleyen 30 yaşındaki hamile kızı Avril Monaghan ve 18 aylık bebeği Maura patlamada hayatlarını kaybetti. Kuzey İrlanda'da şimdiye kadar meydana gelen terör olaylarında yaklaşık 3 bin kişi can verdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!