İrlanda'da 250 bin kamu çalışanı grevde

Güncelleme Tarihi:

İrlandada 250 bin kamu çalışanı grevde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2009 11:11

İrlanda'da kamu çalışanlarının önemli bir bölümü, hükümetin ekonomik krizle mücadele biçimini protesto etmek üzere bugün grev yapıyor.

Haberin Devamı

Gelecek yıl için öngörülen maaş kesintileri ve işten çıkarmalar konusunda İrlanda hükümetinden somut güvenceler alamayan kamu çalışanları, sağlık ve hukuk gibi alanlardaki bazı acil ve zaruri durumlar dışında 24 saatliğine hizmeti durduracak.

İrlanda'nın batı ve güney kesimlerini etkisi altına alan şiddetli yağış nedeniyle, bazı sendikaların, selden en fazla etkilenen Galway, Cork ve Clare bölgelerindeki üyeleri greve katılmayacak.

Ülke genelinde 55 sendikayı çatısı altında birleştiren İrlanda Sendikalar Konfederasyonu'nun (ICTU) öncülüğündeki greve, öğretmenler, hemşireler ve cezaevi çalışanlarının de aralarında bulunduğu 250 bin kadar sendikalının katılması bekleniyor.

"BUNA ZORLANDIK"

ICTU Kamu Hizmetleri Komitesi Başkanı Peter McLoone, dün düzenlediği basın toplantısında, "hükümetin bir yıldan daha az bir süre içinde ikinci kez maaş kesintisi yapmayı planladığına" işaret ederek, "Hükümet bizi, kimsenin istemediği bir grevi yapmaya zorladı" diye konuştu.

Haberin Devamı

McLoone, hükümetin cuma günü sendikalara ilettiği kamu hizmetleri reformu dosyasının grevi durduracak nitelikte güvenceler içermediğini, ancak söz konusu belgenin gelecekteki görüşmelerde temel alınabileceğini söyledi.

Komitenin dünkü toplantısından, hükümetle görüşmelere devam edilmesi kararının çıktığı, toplantıda, 2010 bütçesinin kesinleştirileceği 9 Aralıka kadar bir grev daha yapma ihtimalinin de gündeme geldiği bildirildi.

Sendikalar, kamu çalışanlarının ve emeklilerin maaşlarından 1,3 milyar avro kesinti öngören bütçede gerekli düzenlemelerin yapılmasını ve işten çıkarmalara son verilmesini isterken, İrlanda Başbakanı Brian Cowen ve hükümeti, "ekonomik darboğazı aşabilmek için bu tür önlemler almaya mecbur olduklarını" belirtmiş, sendika liderleriyle bir süredir devam eden görüşmelerde geri adım atmamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!