Ä°ran'dan ABD'ye inat zirvesi

Güncelleme Tarihi:

Ä°randan ABDye inat zirvesi
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 18, 2010 00:00

Uluslarası kamuoyunun baskılarına rağmen nükleer programını sürdüren İran, geçtiğimiz günlerde ABD'de yapılan Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne alternatif bir zirve düzenliyor. Türkiye'nin müsteşar yardımcısı düzeyinde temsil edildiği zirvenin açılışında İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, nükleer silah kullanmanın "haram" olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Tahran'da 14'ü Dışişleri Bakanı düzeyinde 70 ülke temsilcisini bir araya getiren "Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi ve İmhası Konferansı"nda İranlı liderler ABD'ye yüklendi.

"Nükleer silahların bölge ve dünya için teÅŸkil ettiÄŸi tehlike ile tehditler konusunda uluslararası kamuoyunun bilgilendirilmesi" hedeflenen zirvenin açılışında Ä°ran dini lideri Hamaney'in yayımladığı mesaj okundu.Â

Hamaney mesajda, nükleer silah kullanmanın "haram" olduğunu ifade ederken, ABD'yi dünyadaki "tek nükleer suçlu" olarak tanımladı.

Tahran'ın nükleer stratejisi dahil dış politikasını belirlemede en büyük söz sahibi olan Hamaney, "Tarihte sadece ABD hükümeti bir nükleer suç işledi" diye konuştu.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da iki gün sürecek zirvenin açılış konuşmasında Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması (NPT), BM Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan (IAEA) ve BM Güvenlik Konseyi'nin yapısını eleştirdi.

Haberin Devamı

Ahmedinejad, İran dini liderinden bir adım daha ilere giderek, nükleer silah sahibi ABD'nin BM Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan (IAEA) çıkarılmasını istedi.

Nükleer silahların caydırıcı güç olarak görülmesinin nükleer silahlanmayı  teşvik ettiğini belirten Ahmedinejad, "Bugün dünyada 20 binden fazla nükleer  başlık var ve bunların yarıya yakını ABD'ye aittir. Nükleer silahı ilk üreten ve  kullanan ABD'dir" dedi.

ABD'nin resmi olarak bu silahlardan istifade etme tehdidinde bulunduğunu  anlatan Ahmedinejad, "Nükleer silahlara sahip ülkelerin adil olmayan şartlarda  BM'de veto hakkına sahip olması, diğer ülkeleri de milli güvenliklerini sağlamak için bu silahlara sahip olmaya teşvik etmiyor mu?" diye sordu.

Ahmedinejad, İsrail'in nükleer silahlarıyla ilgili olarak da şunları söyledi:

"Siyonist rejim (İsrail) 200'den fazla nükleer başlıklı silaha sahip ve çok sayıdaki geniş çaplı savaşın sorumlusudur. Sürekli olarak bölge ülke ve  halklarını terör ve saldırı ile tehdit ediyor. Ancak bu rejim ABD ve müttefiklerince kesin bir şekilde destekleniyor. Nükleer silahları geliştirmek  için gerekli yardımda bulunuluyor."

Haberin Devamı

BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi Fransa, ABD, Rusya, Çin ve İngiltere ile Almanya'dan oluşan 5 artı 1 ülkeleri nükleer programını durdurmayı reddeden Tahran'ın hedefinin atom bombası üretmek olduğunu söylüyor ve İran'a uygulanacak yeni yaptırımlar üzerinde çalışıyor. Tahran ise çalışmalarını barışçıl amaçlarla sürdürdüğünü belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!