İran'da aydınlara molla terörü

Güncelleme Tarihi:

İranda aydınlara molla terörü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

İran'da molla rejimine karşı çıkan aydın ve yazarlar birer birer esrarengiz bir şekilde ortadan kaldırılıyor. Bir aydan beri birbiri peşi sıra işlenen faili meçhul cinayetlere önceki gün bir yenisi eklenirken laik ve liberal kesimleri ölüm korkusu sardı.

İran'da bir haftadır kayıp olan yazar Muhammed Cafer Puyende'nin cesedi önceki gün başkent Tahran ile Kerec kenti arasındaki Şehriyar bölgesinde tren yolu köprüsü yakınlarında bulundu. Ailesi cesedin Puyende'ye ait olduğunu doğruladı. ‘İran Daily’ gazetesinin haberine göre, boğularak öldürülen Puyende'nin katil veya katilleri, yazarın kimlik belgelerini almalarına karşın altın yüzük ve saatine dokunmadı.

Böylelikle İran'da son bir ay içinde faili meçhul cinayetlere kurban giden yazar ve rejim muhaliflerinin sayısı basına yansıdığı kadarıyla en az 7'yi buldu.

ABD, yazarlar ve rejim muhaliflerine yönelik cinayetleri kınarken Uluslararası Af Örfütü ‘yönetimi eleştiren yazarların birer birer ortadan kaldırılmasının alarm verici bir gelişme’ olduğuna dikkat çekti.

Cesedi geçtiğimiz çarşamba bulunan yazar Muhtari ile son olarak öldürülen Puyende'nin bir süredir İran Yazarlar Birliği'ni yeniden canlandırma çalışmalarını sürdüren yazarlar arasında yer aldıkları ayrıca birliğin tüzüğünü hazırlama komitesi üyelerinin 2 ay önce Devrim Mahkemeleri'ne çağrılarak bu faaliyetlerinden dolayı sorgulandıkları belirtildi.

PANİK VAR

Yazarlar Birliği tüzük hazırlama komitesi üyelerinden Huşeng Golşiri ise İsrail Radyosu'na yaptığı açıklamada, ‘‘Benim ve benim gibilerin canı tehlikede. Biz de ölümü bekliyoruz’’ dedi. Çığ gibi artan faili meçhul cinayetler İran'ın reformcu Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'yi alarma geçirdi. Dün Hatemi başkanlığında toplanan İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi'nde İçişleri ve İstihbarat bakanlıklarının son cinayetlerle ilgili raporları ele alındı ve iki bakanlıktan olayların kararlılıkla takip edilerek, bir an önce aydınlatılması istendi.

İran İçişleri Bakan Yardımcısı Mustafa Taczade ‘‘Bazı ipuçları bulduk ve cinayetlerle ilgili olarak birkaç kişiyi tutukladık’’ açıklamasını yaparken İran Kültür ve İslami İrşad Bakanlığı yaptığı açıklamada cinayetleri sert bir dille kınayarak İran halkına ve yazarlar topluluğuna başsağlığı diledi. Kültür Bakanlığı cinayetlerin Cumhurbaşkanı Hatemi'nin politikalarını hedef aldığını, hükümeti zayıflatmak ve İran'daki taze demokrasi havasını yok etmek amacıyla işlendiğini öne sürdü.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!