İran'a yaptırıma 'hayır' oyunun ilk sonucu

Güncelleme Tarihi:

İrana yaptırıma hayır oyunun ilk sonucu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2010 16:15

Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi’nde İran’a yaptırım kararına “hayır” oyu vermesinin ilk etkisi ortaya çıktı. ABD, Türkiye ile ikili düzeyde gerçekleştirilen ve terörle mücadelede iki ülkenin işbirliğinin ele alındığı “Türkiye-ABD Yüksek Düzeyli Terörle Mücadele” toplantısını iptal etti.

Haberin Devamı

ABD'DE TÜRKİYE KARŞITI LOBİ HAREKETE GEÇTİ

 

Toplantının bugün İstanbul’da yapılması planlanıyordu.   

 

Toplantı Amerikan heyetine başkanlık edecek ABD’nin terörle mücadele konusundaki en yetkili diplomatı Büyükelçi Daniel Benjamin tarafından iptal edildi.

 

ABD’DEN SERT MESAJ: İKİLİ İŞBİRLİĞİ İPTAL, ÇOK TARAFLI İŞBİRLİĞİ DEVAM

 

Zeynep GÜRCANLI
hurriyet.com.tr

ABD’nin bu iptali Türkiye açısından önemli ve sert bir mesaj içeriyor.

 

Haberin Devamı

Çünkü ABD yönetimi ikili düzeyde Ankara ve Washington arasında gerçekleştirilen işbirliği toplantısını iptal ederken, aynı tarihlerde yapılacak ve Irak’ı konu alan “Terörle Mücadele Konusunda Çok Taraflı Toplantıyı” iptal etmedi.

 

Irak heyetinin de katılacağı ve halen İstanbul’da sürmekte olan Çok Taraflı Terörle Mücadele Toplantısı'na bir ABD heyeti geldi. Çok taraflı toplantıya katılan Amerikan heyetine, daha alt düzey bir yetkili, danışman Eric Rosend başkanlık ediyor.

 

ABD’nin ikili düzeydeki toplantıyı iptal etmesi diplomatik olarak Ankara ile Washington arasında terörle mücadele gibi stratejik bir konuda ABD yönetiminin “şu an için işbirliği imkanı görmediği” anlamına geliyor.

 

ABD'DEN AÇIKLAMA

 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley ise Türkiye ile ABD arasında yapılması planlanan terörle mücadele toplantısının ertelenme nedeninin, ABD'nin belirlenen tarihte toplantıya katılamaması olduğunu ifade etti.

 

Crowley, "(ABD Dışişleri Bakanlığının Terörle Mücadele Koordinatörü) Büyükelçi Daniel Benjamin, bugün İstanbul'da Türk yetkililerle yapılması planlanan terörle mücadele toplantısını iptal etti mi? Eğer öyleyse, neden? Bu toplantının amacı neydi? Eğer iptal olduysa, ne zaman için yeniden planlanacak?" şeklindeki bir soruya yazılı yanıt verdi.

Sözcü Crowley, yanıtında şunları söyledi:

 

Haberin Devamı

"Ankara'da ikili düzeyde yapılması planlanan toplantı ertelendi, çünkü ABD bu tarihte toplantıya katılamıyordu. Türkiye, terörle mücadelede değerli bir ortak ve toplantının yeniden programlanmasını bekliyoruz."

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!