İran anlaşmasının yolu açıldı

Güncelleme Tarihi:

İran anlaşmasının yolu açıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2015 10:46

ABD Başkanı Barack Obama, İran’la P5+1 (ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya) ülkeleri olarak varılan nükleer anlaşma için beklendiği gibi Amerikan Kongresi’nden istediğini aldı. Ve anlaşmaya karşı çıkan Cumhuriyetçi üyeler, dün Kongre’nin Senato kanadında anlaşmanın onaylanmaması için hazırlanan tasarı üzerine yapılan oylamada, Başkan Obama’yı bu yönde kabul edilecek herhangi bir yasayı veto etme yetkisinden mahrum bırakacak 60 oya ulaşamadı. Oylamada, Demokratların Beyaz Saray’ı desteklemeleri sayesinde yasaya sadece 58 senatör destek oldu.

Haberin Devamı

ABD yasalarına göre bu konuda çıkacak bir tasarının Kongre’nin hem Senato hem Temsilciler Meclisi kanadı tarafından kabul edilmesi gerektiğinden, bu sonuç, Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi kanadında İran anlaşması aleyhine atılacak benzer adımları da şimdiden boşa çıkartmış oldu.

Böylece Cumhuriyetçilerin Senato’daki çoğunluk lideri Mitch McConnell haftaya bu konuda yeniden bir oylama yapılacağını söylese de, daha önce Kongre’nin bu anlaşmanın yürürlüğe gireceği tarih olarak belirlediği 17 Eylül’den önce Kongre’nin İran anlaşmasını engellemeye yetecek bir çoğunluğa ulaşmasının zor olacağı anlaşıldı.

SENATO TARİHİ BİR ADIM ATTI

Obama, Senato'daki oylamanın ardından yaptığı yazılı açıklamada, Senato'nun bugün ileriye doğru tarihi bir adım atarak, ABD'nin İran'ın nükleer silah edinmesini önleyecek kapsamlı, uzun vadeli anlaşmayı hayata geçirmek için uluslararası ortaklarıyla çalışmasına olanak tanıdığını belirtti.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!