Iraklı Türkmenler Kerkük için yürüdü

Güncelleme Tarihi:

Iraklı Türkmenler Kerkük için yürüdü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2008 09:37

Hollanda'da yaşayan Iraklı Türkmenler, Kerkük üzerindeki Kürt baskısı ve nüfus yapısının değiştirilmesine yönelik girişimlere son verilmesi istemiyle Utrecht kentinde yürüyüş düzenledi.

Iraklı Türkmenleri bünyesinde toplayan "Tanış Derneği"nin öncülüğünde düzenlenen yürüyüşte, Kerkük'ün zengin petrol yataklarına sahip olması dolayısıyla Iraklı Kürtlerin bu bölgeye sahip çıkmak istedikleri belirtildi. Saddam Hüseyin'in 35 yıl uyguladığı Kerkük'ü Araplaştırma politikasında kullanılan yöntemlerin şimdi Barzani tarafından sürdürüldüğü ifade edilen konuşmalarda, Irakta yaşayan Türkmenlerin buna kesinlikle izin vermeyeceği vurgulandı.

Konuşmalarda, Irak nüfusunun yaklaşık yüzde 10'unu Türkmenlerin oluşturduğu anımsatılarak, Anayasaya dayandırılarak nüfus üzerindeki oynamalarla bu kentin Kürt kenti olamayacağı belirtildi.

Yaklaşık 500 kişinin katıldığı yürüyüşü düzenleyen Tanış Derneği Başkanı Yalçın Mutapcı da Kerkük'e özerk bir statü tanınmasını ve Irak Anayasasının 140'ıncı maddesinin kaldırılmasını istediklerini söyledi. Mutapcı, bu gösteriyle Irak'ta Türkmenler üzerine oynanan oyunlara, Hollanda kamuoyunun dikkatini çekmek istediklerini kaydetti.

Yürüyüş sırasında, "Kerkük Türk'tür Türk kalacaktır", "Kerkük'e Özerklik", "Kerkük Bölünmez" gibi sloganlar atıldı ve pankartlar taşındı.Iraklı Türkmenlerin yürüyüşüne Hollanda'daki bazı Türk kuruluşları da destek verdi. Utrecht'in Mariaplaats meydanında başlayan ve Vredesplein alanında sona eren yürüyüş olaysız sona erdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!