'Iraklı bilimadamları sistemli şekilde öldürülüyor'

Güncelleme Tarihi:

Iraklı bilimadamları sistemli şekilde öldürülüyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2006 11:41

Doğu Konferansı Genel Sekreteri Prof.Dr. Mehmet Bekaroğlu, Irak Üniversite Öğretim Üyeleri Birliği Başkanı Prof.İsam Kazım Er-Ravi’den imdat çağrısı aldıklarını bildirdi. Mehmet Bekaroğlu yaptığı açıklamada, üç yıl önce Irak’ta başlatılan işgalde ırk, meslek, din ve mezhepten kadın erkek, genç yaşlı ayrımı yapılmadan insanların öldürüldüğünü belirtirken, Iraklı aydın ve bilim adamlarının ise özellikle ve sistematik bir şekilde yok edildiğini savundu.

Bombardımanlarda, çatışmalarda ölen aydın ve bilim insanlarının yanı sıra işgalden bu yana kaçırılan, koybolan, suikaste kurban giden gazeteci, yazar, akademisyen ve doktor sayısının binlerle ifade edildiğini kaydeden Bekaroğlu, "Geçtiğimiz günlerde Irak Üniversite Öğretim Üyeleri Birliği Başkanı Prof.İsam Kazım Er-Ravi’den imdat çağrısı aldık" dedi.

'IRAK HALKININ GELECEĞİ YOK EDİLMEK İSTENİYOR'

Er-Ravi’nin bildirdiğine göre, bugüne kadar kaçırılıp işkence edilerek öldürülen ya da suikastlere kurban giden üniversite öğretim üyesinin 182, doktor sayısının ise 150 olduğunu aktaran Bekaroğlu, kaçırılıp akibetleri bilinmeyen onlarca aydın ve bilim insanının olduğunu, ABD ve Irak güvenlik güçleri tarafından tutuklanan bilim insanlarının sayısının da bilinmediğini bildirdi.

Baskılar sonucu aydın ve bilim insanlarının yüzlercesinin yurtdışına kaçtığına, Irak üniversite ve hastanelerinde eğitim ve hizmetin durma noktasına geldiğine işaret eden Mehmet Bekaroğlu, bilim insanlarına yönelik yürütülen kaçırma, öldürme, sindirme kampanyasının bilinçli olduğunu ve Irak halkının geleceğinin yok edilmek istendiği kaydetti.
"Dünyanın gözü önünde ve hemen yanıbaşımızda tarihin en acımasız jenositlerinden biri yapılmakta, bir halk ortadan kaldırılmakta" diyen Bekaroğlu, Iraklı aydın ve bilim insanlarının destek ve yardım talebi karşısında Türkiye halkından yardıma koşmalarını isterken, Doğu Konferansı Türkiye Delegasyonu olarak Irak halkı ve aydınlarının yanında olduklarını bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!