Irak seçimlerine 18 milyon seçmen katılacak

Güncelleme Tarihi:

Irak seçimlerine 18 milyon seçmen katılacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2009 13:09

Irak Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Farac El Haydari, ocak ayında yapılması planlanan seçimlere 18 milyondan fazla Iraklı'nın katılacağını bildirdi.

El Haydari, yaptığı basın açıklamasında, seçim kurulunun Irak Ticaret Bakanlığına dayanarak 2009'da yaptığı çalışmalara göre sadece Irak'ta oy kullanacak seçmen sayısının 18 milyonu geçtiğini söyledi.

Özellikle Türkiye, Ürdün ve Suriye olmak üzere komşu ülkelerde çok sayıda Iraklı seçmenin bulunduğunu ifade eden El Haydari, bu seçmenlerin sayısı hakkında ellerinde net bilgi olmadığını belirtti.

Bazı kaynaklar, Ürdün, Suriye ve Türkiye'de yaşayan Iraklıların sayısının yaklaşık 1 milyon 500 bin civarında olduğunu ifade ediyor.

Seçimlerden sonra parlamentoya girecek milletvekili sayısı ve dağılımına değinen El Haydari, "Yeni seçim kanunu, Ticaret Bakanlığının sicillerini esas alıyor. Buna göre Irak'ın nüfusu 32 milyondur. Bu veriler, parlamentodaki milletvekili sayısının 275'ten 323'e çıkarılmasını gerekli kılıyor. Milletvekili dağılımları, illerin nüfusları belirlendikten sonra yapılacak" dedi.

Yeni seçim kanununa göre her 100 bin kişiye bir milletvekili düşüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!