Irak ordusunda kadın askerler göreve başladı

Güncelleme Tarihi:

Irak ordusunda kadın askerler göreve başladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2004 15:00

Ürdün Kraliyet Askeri Akademisi'nden mezun olan 40 kadın asker, ABD tarafından eğitilen Irak ordusunda göreve başladı.

Haberin Devamı

Irak ordusunun 40 kadın askeri, Ürdün'ün Zarka kentindeki Kraliyet Askeri Akademisi'nden 9 Temmuz'da mezun olarak, görevlerine başladı. Irak ordusunun ilk grup kadın askeri, Ürdün'deki askeri akademiden bu tarihten kısa süre önce mezun olmuşlardı.

Irak'taki koalisyon güçlerinin askeri eğitim ekibi irtibat subayı İngiliz Albay Kim Smith, Irak ordusuna kadın asker yetiştirmeye ve bunların sayılarını artırmaya kararlı olduklarını belirterek, kadın askerlerin, arama, izleme ve kadın intihar bombacıları ile kadın isyancıları tespit etmede faydalı olabileceklerini kaydetti.

Albay Smith, “Orduda kadın askerleri, kültürel açıdan hassas olan Irak'ta arama ve tarama operasyonlarında etkin olarak kullanabiliriz” diye konuştu.

ABD komutasındaki koalisyon ile işbirliği halindeki Bağdat yönetimi, yeni orduyu oluşturacak yüzlerce subay ve muharip gücün eğitimini sürdürüyor.

Haberin Devamı

Irak'taki yeni geçici hükümet gelecek yıla dek üç tümenden meydana gelen ve 35 bin askerden oluşan bir askeri güç hedefliyor.

Şu ana dek 7 birliğin eğitimini tamamlayan Irak ordusunun hafif silahlarla teçhiz edilmiş ilk tümeninin birkaç hafta içinde etkin hale gelmesi öngörülüyor.

Irak ordusunun eğitimine yönelik 8 haftalık temel askeri eğitim programı silah kullanma, fiziki eğitim, tatbikat ve tören gibi bazı unsurları içeriyor.

IRAK ORDUSUNA İLK EĞİTİM ALMANYA'DAN

Öte yandan haziranda İstanbul’da yapılan NATO Zirvesi’nde, NATO ülkelerinin Irak ordusunu eğitme kararını ilk uygulayacak ülkenin Almanya olacağı bildirildi. Eğitim, Birleşik Arap Emirlikleri’nde yapılacak.

Financial Times Deutschland’da yera alan habere göre, Alman Federal Silahlı Kuvvetleri, sayıları onlarla ifade edilen bir grup Irak askerini, teknik eleman olarak yetiştirecek ve onlara yol yapımı, köprü inşası, araç onarımı ve patlayıcı temizleme gibi konuları öğretecek.

BAE’de verileceği belirtilen eğitim için, Alman Ordusu’nun 100 adet beş ton kapasiteli kamyon gönderdiği de ifade edildi. BAE’nin bu kamyonları çöl iklimi koşullarına uygun hale getireceği ve Irak’ta kullanıma hazırlayacağı da bildirildi.

Kamyon ve eğitmenlerin masrafının Almanya; Irak askerlerinin yolculuk ve barınma giderlerinin ise BAE tarafından karşılanacağına da dikkat çekildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!