Irak kakofonisi

Güncelleme Tarihi:

Irak kakofonisi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2006 00:00

Baba Bush döneminin Dışişleri Bakanı James Baker öncülüğündeki Irak Çalışma Grubu’nun yarın açıklanacak raporuna odaklanan ABD’de Başkan Bush’un çekilme kararı alıp almayacağı tartışılıyor. Yönetim bu yönde sinyal vermiyor. Senato’da ise "Bush çevresini dinlemeyi öğrendi" diyenlerle "Hayır değişmedi" diyenlerin sesleri birbirine karışıyor.

Haberin Devamı

ABD Başkanı George W. Bush’un Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley, Irak’ta "başarısız olmadıklarını" söyledi. Washington’da, gözler, Irak Çalışma Grubu’nın yarın yayınlaması bekenen raporuna dikilirken, her kafadan bir ses çıkıyor. Hadley’nin bu açıklaması, istifa eden Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in Beyaz Saray’a yazdığı ve "Irak’ta kapsamlı bir ayarlama" ile çeşitli seçenekleri önerdiği notun basına sızmasından sonraya rastladı.

Hadley, "Irak’ta başarısız değiliz. Iraklılar’ın başarılı olmasını sağlamadan askerleri çekersek başarısız oluruz. Başkan Bush, Irak’ta başarılı olmamız için ileriye dönük biçimde hareket etmemiz gerektiğini anlıyor" dedi. Hadley, Rumsfeld’in düşüncelerinin "yeni bir hareket tarzı" önerdiğini ve Bush’un da kamuoyu önünde benzer görüşleri seslendirdiğini kaydetti.

Stephen Hadley, Irak’ta neler yapılması gerektiğine gelecek haftalar içinde karar verildiğinde, Başkan Bush’un bunu kamuoyu ile paylaşacağını da belirtti. Hadley, Irak Çalışma Grubu’nun raporunun, Irak’ın terk edilmesi için bir bahane olarak kullanılacağını iddia edenlere de cevap verdi ve "Bu, Irak’tan iyi bir çıkış olmaz. Başkan Bush, buna katılmadığını daha önce söyledi" diye konuştu.

Senato Dış İlişkiler Komitesi’nin yeni Başkanı olacak Joseph Biden, Rumsfeld notuyla ilgili olarak, "Irak’ta farklı bir yolun yaratacağı siyasi etkilerin ciddi kaygılardan biri olduğu çok açık" diye konuştu. Rumsfeld’in önerileri arasında Irak’ın "üç ayrı" devlete bölünmesi yer alıyordu.

Görevinden ayrılacak olan Senato Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı John Warner, Başkan Bush’un başkalarını dinlediğini, öğrendiğini ve değişime açık olduğunu iddia etti. Warner’ın görevine geçecek olan Senatör Carl Levin ise, "Bush, ABD’nin gerektiği kadar Irak’ta kalacağını söylüyor. Bu, verilen yanlış mesaj. Sorumluluk onlara değil bize ait gibi görünüyor" dedi. Carl Levin, Irak’tan çekilmenin bir takvime bağlanmasını savunuyor.

Senatör Diane Feinstein ise, hiçbir şeyin değişmediğini, esneklik göstereceğini belirten Bush’un bunu sergilemediğini ve başkalarını da dinlemediğini ifade eti. Irak Çalışma Grubu’nun yanı sıra, Pentagon da, Irak’taki durumu kapsamlı bir şekilde gözden geçiriyor.

Haberin Devamı

Annan: İç savaştan beter

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, görevi devretmesine kısa süre kala BBC’ye verdiği demeçte, "Irak’taki durumun Saddam döneminden daha kötü olduğunu" söyledi. Irak’taki mezhep çatışmasının bir iç savaş olduğunu söyleyen Annan, "Hatta bu iç savaş, Lübnan’da 15 yıl süren iç savaştan da beter" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!