Irak, güneyden işgal edilebilir

Güncelleme Tarihi:

Irak, güneyden işgal edilebilir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

Körfez Savaşı'ndan bu yana görülmedik bir şekilde bölgeye asker ve silah yığan ABD'nin operasyon seçenekleri arasında Irak'ın güneyini karadan işgal etmek de bulunuyor. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Samuel Berger, karadan operasyonun yüz binlerce asker gerektireceğini söylerken, kısmi bir işgalin söz konusu olabileceğini ima etti.

IRAK lideri Saddam Hüseyin inadını sürdürürken, ABD, Körfez krizi öncesinde olduğu gibi bölgeye müthiş bir askeri yığınak yapıyor. İhtimaller arasında, bir kara operasyonuyla Irak'ın güneyden işgal edilmesi de bulunuyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Samuel Berger, Irak'a karşı düzenlenecek bir askeri operasyonda, bu ülkenin güneyinin karadan işgal edilebileceğini ima etti. Berger, ABC televizyonunun sorularını yanıtlarken bir soru üzerine, karadan operasyonun yüz binlerce asker gerektireceğini söyledi. Samuel Berger, ‘‘Kısmi bir kara operasyonu olamaz mı? Örneğin, Irak'ın güneyinin işgal edilmesi ve Basra'nın ablukaya alınması?’’ sorusuna ise şu karşılığı verdi: ‘‘Bir dizi seçenek var. Önemli olan, olanaklar dahilinde, en etkilisini ve sonuç üretecek olanını belirlemek ve gerçekleştirmek.’’

Bu arada Almanya'da yaptığı temaslardan sonra Körfez'e geçen ABD Savunma Bakanı William Cohen, bölgeye 50 savaş uçağı daha gönderilmesi emrini verdi. Almanya Başbakanı Helmut Kohl'den askeri operasyon için tam destek alan William Cohen, 6 adet F-117 (Hayalet Uçak), 6 adet B-52 bombardıman uçağı, 1 adet B-1 bombardıman uçağı ve 6 adet F-16 savaş uçağıyla yaklaşık 30 destek uçağının bölgeye gönderilmesini kararlaştırdı. F-117'ler Kuveyt'te, ‘‘Uçan Kale’’ olarak bilinen B-52 bombardıman uçakları, Hint Okyanusu'nda Diego Garcia İngiliz Üssü'nde, B-1 ile F-16'lar ise Bahreyn'de konuşlandırılacaklar. Ayrıca Kuveyt'e kimyasal ve biyolojik saldırıları belirlemek üzere çeşitli donanımlar yollanacak. ABD'nin halen bölgede üç uçak gemisi, 30 bin askeri ve 400'e yakın savaş uçağı bulunuyor. Körfez'de bir uçak gemisiyle ABD'ye destek veren İngiltere ise Kuveyt'e Tornado uçaklarından gönderdi. ABD'nin en sofistike aletlerle donatılmış savaş uçak ve gemilerini bölgeye yollaması Washington'un bu kez Saddam'a öldürücü darbeyi vuracağı şeklinde yorumlanıyor.

ABD HER AN VURABİLİR

Saddam'ın kimyasal silahları konusunda ellerinde keşif fotoğrafları bulunduğunu belirten Cohen, henüz operasyon takviminin belli olmadığını kaydederek, ‘Eğer Saddam, ABD güçlerine, özellikle U-2 casus uçaklarına saldırırsa, Japonya’daki olimpiyatlar sürerken bile anında karşılık veririz' diyerek Irak'ı uyardı.

Öte yandan Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in yaşamını, sıkı güvenlik önlemleri altında başkent Bağdat'taki saraylarının altına inşa edilen sığınaklarda sürdürmeye başladığı öne sürüldü. Çok sayıdaki başkanlık saraylarının altlarına inşa edilen bu sığınakların füze saldırılarına dayanıklı olduğu bildiriliyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!