Iowa'nın adı Türkçe ‘Ay ova’dan geliyor

Güncelleme Tarihi:

Iowanın adı Türkçe ‘Ay ova’dan geliyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

AMERİKA'nın Alabama Eyaleti'nin adını Türkçe ‘Ala Bamya’dan, Iowa'nın da ‘Ay Ova’dan geldiğini biliyor muydunuz?

ABD'de yaşayan ve Türk kökenli olduklarını öne süren Meluncanlar'ın temsilcisi Prof.Brent Kennedy, Amerika'da Türkçe kökenli birçok kelimenin bulunduğunu iddia etti.

ÇEROKİ DİLİNDE ANNE

Prof.Kennedy'nin iddiasına göre Türkler, ABD'nin Doğu eyaletlerine 1500'lü ve 1600'lü yıllarda getirildiler; mesela Kuzey Afrikalı ve Yahudi yüklü bir İngiliz gemisinde 300 de Türk vardı. Kennedy'ye göre Amerika'ya getirilen Türkler'in bir kısmı Apalachia Dağları çevresinde Virginia ve Carolina eyaletlerinde yerleşirken bazılarının da yerli kızılderililerle karıştılar.

Alabama Eyaleti'nin adını Türkçe kökenli ‘Ala Bamya’dan, Iowa'nın da ‘Ay Ova’dan aldığını iddia eden Prof.Kennedy'ye göre Çeroki kızılderililerinin ‘Ata’ ve ‘Anne’ kelimelerini kullanmalarının sırrı da, aralarına karışan Türk kökenli Meluncanlar. Kennedy, kendisi dahil Meluncanlar'da görülen çeşitli hastalıkların Türk kökenlerinin bir kanıtı olduğunu da belirtti.

MELUNCANLAR LOBİSİ

Meluncanlar'ın büyük bölümü halen Virginia Eyaleti'nin (Çeşme ile kardeş şehir olan) Wise kentinde yaşıyor. Sayıları binlere ulaşan Meluncanlar, Virginia'da tam bir Türk lobisi gibi faaliyet gösteriyor; Ermeni lobisinin, Virginia Eyalet Meclisi'nden geçirmeye çalıştığı sözde soykırımı anma günü karar tasarısına karşı yoğun bir çalışma sergiliyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!