İntikam kokusu

Güncelleme Tarihi:

İntikam kokusu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başkan Clinton'ı sarsan skandalın perde arkasında intikam almak isteyen iki kadın görünüyor. Bunlardan biri, Beyaz Saray'dan Savunma Bakanlığı'na sürülmeyi hazmedeyen Linda Tripp. Diğeri de muhafazakar görüşleriyle tanınan New Yorklu editör Lucianne Goldberg. Clinton'la ilişki kuran Monica Lewinsky'nin itiraflarını banda alma fikri Goldberg'ten çıkmış. Tripp de eyleme geçmiş.

ABD Başkanı Bill Clinton'un koltuğunu sarsan ‘‘stajyer kız’’ skandalının perde arkası da belli olmaya başladı. Basında yer alan haberlere göre Cumhuriyetçi George Bush döneminde Beyaz Saray'a giren Linda Tripp, burada ‘‘dünya üzerinde cenneti’’ yaşadığını söylüyordu. 1992 yılında Demokratların Beyaz Saray'a taşınmasının ardından Linda Tripp, korkunç günler yaşamaya başladı. Gençler Beyaz Saray koridorlarında basketbol oynuyor, personel masa başında yemek yiyor, hatta Başkan'ın danışmanı George Stefanapulos bile ayaklarını masanın üzerine koyup bir yandan da krakerlere fıstık ezmesi sürerek midesine indiriyordu. Başkanlık konutundaki bu değişimi hazmedemeyen Linda Tripp'in bir soruşturma sırasında Başkan aleyhine ifade vermesi yönetimi kızdırdı. Bunun üzerine Tripp, ‘‘sürgün’’ yeri olarak nitelenen Pentagon'a transfer edildi. İşte bugünlerde Linda Tripp de bir yandan arkadaşı olan New Yorklu editör Lucianne Goldberg'le ‘‘Kapalı Kapılar Ardında: Clinton'un Beyaz Saray'ını gördüm’’ adlı bir kitabın hazırlığına başladı. 1972 yılında Cumhuriyetçi Başkan adayı Nixon'un seçim kampanyasında gazeteci kılığına girerek Demokratların uçağına binip bilgi sızdırmaya çalışan Goldberg de kamuoyunda Clinton karşıtı görüşleriyle tanınıyordu.

Linda Tripp, Pentagon'da, Clinton'a yakın hareketleriyle göze battığı için, kendisi gibi Beyaz Saray'dan yollanan Monica Lewinsky'yle yakınlık kurdu. Tripp, Lewinsky'ye ‘‘abla’’ gibi yaklaşarak genç kızın başkanla ilişkisini öğrendi. Editör Goldberg de Tripp'e can güvenliği açısından genç kızın itiraflarını banta almasını tavsiye ederek, skandalın ortaya çıkmasında ‘‘fikir analığı’’ yaptı. Tripp, daha sonra bu bantları Goldberg aracılığıyla Whitewater yolsuzluğunu soruşturan Özel Savcı Kenneth Starr'a ulaştırdı.

Tarafların delilleri

Savcılık

Monica Lewinsky'nin açıklamalarını içeren 17 ses bandı.

Clinton'ın Lewinsky ile yaptığı telefon konuşmalarının bantları.

Clinton'ın genç kıza verdiği elbiseler ve hediyeler.

Hediyeleri getiren kurye şirketinin kayıtları.

Lewinsky'nin telesekreterindeki Clintonn mesajları.

Lewinsky'nin Clinton'ın odasına girdiğini belgeleyen Beyaz Saray kayıtları.

Beyaz Saray

En büyük kanıt, yine Lewinsky'nin ses bantları. Çünkü bantlarda Lewinsky, ‘‘Clinton'la defalarca oral seks yaptım. Ancak tam bir birleşme hiç olmadı’’ diyor.

Lewinsky'nin kayıtlardaki sözleri: ‘‘İlişkimizi kanıtlayacak hiçbir somut delil yok. Ne gören oldu, ne de bilen.’’

Başkan, mecbur kalırsa avukatları, ‘‘Clinton'ın ‘Lewinsky ile cinsel ilişkim olmadı' şeklindeki yeminli ifadesi yalan değildir. Çünkü oral seks, cinsel ilişki kapsamına girmiyor’’ diyecek.

Avukatların savunması

Baba şefkatini yanlış anladı

Başkan Bill Clinton'ın ‘‘uçkurgate’’den yara almadan kurtulması için kafa yormaya başlayan hukuk uzmanları Clinton'ın Monica Lewinsky'ye olan yakınlığını ‘‘baba şefkati’’ olarak tanımlamaya hazırlanıyorlar. The Washington Post gazetesinin skandalla ilgili olarak Clinton çiftiyle konuşan iki aile dostuna dayandırdığı haberine göre, Başkan, 24 yaşındaki stajyer memureye duygusal yakınlık duyduğunu kabul etti. Ancak Başkan bu yakınlığın hiçbir zaman cinsel temelde olmadığını aksine baba şefkatiyle genç kızın dertlerine çözüm bulmaya çalıştığını ifade etti. Clinton, Monica'ya uygun olmayan ve belki de akılsızca yakınlık duymasının nedenini ise ‘‘benzer şekilde çalkantılı bir gençlik dönemi geçirmiş olmalarına’’ bağladı. Savunma stratejilerini yanlış anlaşılma temeli üzerine kurmayı planlayan Clinton'ın hukuk uzmanları Monica'nın itiraflarını ‘‘gerçeklere dayanmayan boş böbürlenme ve fantezi’’ olarak tanımlayacaklar.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!