İnsan kopyalama hazırlığı

Güncelleme Tarihi:

İnsan kopyalama hazırlığı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 1997 00:00

Haberin Devamı

İskoç bilim adamları, bazı kadınların gelecekte insan kopyalama tekniğinin gelişip, yasallaşması halinde kullanılmak üzere kürtaj yaptırdıktan sonra ceninlerini dondurarak saklattıklarını bildirdiler.

Koyun kopyalama tekniğini geliştirerek Dolly'yi yaratan Edinburgh'taki Roslin Enstitüsü bilim adamları tekniği şöyle anlattılar: Donmuş ceninden alınan hücre çekirdeği ‘zarf’ adı verilen bir yumurta hücresine naklediliyor. Sonra hücre normal bir embriyo gibi parçalanarak çoğalıyor. 10 yıl içinde eğer istenirse, rahme yerleştirilen embriyodan, kürtajla alınan ceninin tüm özelliklerini taşıyan bir bebek oluşabilecek. Dolly'nin yaratıcısı PPL Therapeutics firması yetkilileri, ‘Hayvanlara uygulanan teknik insana da uygulanabilir. Ancak, biz bu yöntemin kopyalama için değil, tıbbın olumlu gelişimi için kullanılmasından yanayız. İnsanlar, çocuklarını aldırttıktan sonra vicdanlarını rahatlatmak için bu yola gidiyorsa, buna karşıyız’ dedi.

Bu konuda araştırmalar yapan, Amerikan Cryogenic Solutions Incorporated firması yetkilileri ise, firmalarında dondurulmuş insan ceninleri olduğunu söylediler, ancak sayısını açıklamaktan kaçındılar. Firmanın, kamuoyundaki tepki nedeniyle şimdilik kadınlardan cenin alarak dondurma işlemine ara verdiği de belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!