İnsan Kaçakçılığı Raporu’nda Türkiye’ye kadın ve çocuk çağrısı: Acil çözüm

Güncelleme Tarihi:

İnsan Kaçakçılığı Raporu’nda Türkiye’ye kadın ve çocuk çağrısı: Acil çözüm
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2017 21:45

ABD’nin ‘2017 İnsan Kaçakçılığı Raporu’nda Türkiye’de başta Suriyeliler olmak üzere yabancı kadın ve kızların satılarak zorla evlendirildiği, fuhuşa sürüklendikleri, küçük çocukların kötü koşullarda çalıştırıldıkları yazıldı, bunların acil çözüm bekleyen alanlar olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2017 yılına ilişkin ‘İnsan Kaçakçılığı Raporu’ dün açıklandı. Türkiye, bu yıl da insan kaçakçılığını ortadan kaldıracak asgari standartların tamamını karşılamayan ancak bu yöndeki çabaları sürdüren ülkelerin bulunduğu ‘İkinci Grup’ta yer aldı. Suriyeliler başta olmak üzere yabancı kadın ve kızların satılarak evlendirilmeleri ya da fuhuş zincirinin parçası haline getirilmeleri, çocukların kötü şartlarda çalıştırılmaları Türkiye’de acil çözüm bekleyen alanlar olarak sıralandı. Raporun Türkiye bölümünden satır başları özetle şöyle:

2016’DA 183 KURBAN

Son 5 yıldır belirtildiği gibi Türkiye sorunun kaynağı ülkeler arasında olmaktan ziyade insan kaçakçılığında bir varış ve geçiş ülkesi.

Kaçakçılığın Türkiye’deki kurbanları daha çok Orta ve Güney Asya’dan, Doğu Avrupa’dan, Suriye’den, Endonezya ve Fas’tan. 2016’da kimliği belirlenen 183 kurbandan 36’sı Suriyeli, 33’ü Kırgız, 23’ü, Gürcü, 16’sı ise Özbek.

Haberin Devamı

Yabancı kurbanlar sıklıkla eğlence sektöründen ve mankenlik yapan kişiler, ancak Türkiye’ye vardıktan sonra oteller, diskolar ve evlerde fuhuş yapmaya zorlanıyorlar. Bazı Türk erkekler de kaçakçılık kurbanı olabiliyor; Azerbaycan ve İsrail’de bu tür vakalar mevcut.

İnsan kaçakçıları, yabancı kadınlara iş imkânı sunuyorlarmış görüntüsü vermek için artan bir biçimde sosyal medyayı kullanıyor.

Suriyeli ve diğer çocuklar sokaklarda dileniyor, lokantalarda, tekstil fabrikalarında, nalbantlarda ve tamirhanelerde çalışıyor. Çocukların çoğu cebren çalıştırılıyor. Uzmanlar, çocukların uzun saatler düşük ücretlerle ve standartlara uymayan koşullarda çalıştırıldığını rapor ediyor.

Bazı Suriyeli kadın ve kızlar fuhuş için insan kaçakçılığı yapan ağların tehdidi altında. Bazı Suriyeli kızların ve diğerlerinin satılarak zorla evlendirildiği ve bu evlerde hem köle muamelesi gördüğü hem de seks ticaretine maruz kaldıkları haberleri var. Türkiye ve Lübnan’da Suriyeli kadın ve kızlar yerel erkekler tarafından yasadışı fuhuş şebekeleri için çalıştırılıyor. Türkiye’de bazı Suriyeli sığınmacı kadınlar kuaför salonlarında işe alınacakları yalanıyla kandırılarak istismar ediliyor.

Haberin Devamı

‘HÜKÜMET ÇABALARI ARTTIRDI’

“Türk hükümeti insan kaçakçılığının önlenmesi konusunda asgari standartları tam olarak karşılamıyor ancak bu yönde ciddi çabalar ortaya koyuyor. Hükümet daha önceki raporlama dönemlerine göre çabalarını arttırdı, bu nedenle de ‘İkinci Grup’ ülkeler arasında kaldı. Hükümet ulusal bir eylem planı ortaya koydu, daha fazla kaçakçılık kurbanını tespit etti, güvenlik güçlerine bu alanda özel eğitim verdi ve Türk polisi içinde bir insan kaçakçılığıyla mücadele birimi kurdu.

Hükümet bir STK tarafından işletilen sığınma evlerinden birinin tamamen kapatılması talimatı verdi. Diğer bir STK tarafından işletilen bir sığınma evine ise hükümet yeterince maddi destek sağlamadığı için burası kapandı. Kurumlar arası işbirliği zayıf kalmaya devam etti, bu da kurbanların tespitinde sorunlara neden oldu.

Haberin Devamı

Raporlara göre Türkiye’de bazı gençler, bazen zorla, ABD’nin terör listesindeki PKK’ya katılıyorlar.”

SURİYE’DE ÇOCUKLAR KULLANILIYOR

RAPORUN Suriye bölümünde terör örgütü PKK’nın Suriye’deki silahlı kanadı YPG’nin 2014 yılında verdiği taahhüde uymayıp 18 yaş altında çocukları kullanmayı sürdürdüğü vurgulandı. Rapora göre, Suriye’de çocukları cepheye sürmeyen tek bir grup yok; Esad rejimi ve Özgür Suriye Ordusu da dahil. Rapordaki tespitler özetle şöyle:

Uluslararası bir kuruluşun (İnsan Hakları İzleme Örgütü) Haziran 2015 raporunda da yer aldığı gibi Suriye’de çocukların savaşta kullanılması olağan bir hal aldı. 2016’da savaş alanındaki çocuk vakalarında artış yaşandı.

Haberin Devamı

Suriye hükümeti için savaşan Hizbullah gibi bazı silahlı grupların yanı sıra ‘şebiha’ olarak bilinen güçlerin zorla savaştırdığı çocukların yaşı 6’ya kadar düştü.

DEAŞ’ın Rakka’da en az 3 tane çocuk kampı mevcut. Çocuklar indoktrinasyon seminerlerine katılmaya zorlanıyor, cep telefonları, silahlar ve cennette şehitlik makamıyla kandırılıyorlar. DEAŞ çocukları savaşta kullanma metotlarıyla geniş ölçekte savaş suçları işledi.

BAKMADAN GEÇME!