İnsan kaçakçılarının yeni rotası: Mersin-İtalya

Güncelleme Tarihi:

İnsan kaçakçılarının yeni rotası: Mersin-İtalya
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2016 16:48

Türkiye ve Avrupa Birliği arasında yapılan anlaşmanın ardından insan kaçakları, göçmenleri Avrupa'ya götürmek için yeni rotalar belirledi.

Haberin Devamı

İnsan kaçakçıları göçmenleri Yunanistan yerine İtalya'ya çekmek için yeni bir plan devreye soktu. Türkiye ve Avrupa Birliği arasında imzalanan yeni anlaşmaya göre Yunanistan'a ulaşan göçmenler hemen Türkiye'ye geri gönderilecek. Bu yüzden insan kaçakçıları yeni bir rotayla göçmenleri yasadışı yollardan Avrupa'ya götürmeyi planlıyor.

Guardian'ın haberine göre; Facebook'ta konuyla ilgili bir ilan olduğu ortaya çıktı. Kaçakçılar kişi başı 4 bin dolar gibi bir paraya göçmenleri Mersin'den alıp gemiyle İtalya'ya götürmeyi vadediyor. Bu meblağ da insan kaçakçılarının Türkiye'den Yunanistan'a gitmek isteyen göçmenlerden aldığı paranın neredeyse dört katına tekabül ediyor.

İlanda, ödemeyi yapan göçmenlerin Cumartesi günü 110 metre uzunluğundaki bir gemiyle yola çıkacağı belirtiliyor. Gemide yemek, su ve ilaç bulunduğu da belirtien ilan, geçen Cuma gününe kadar Facebook'ta görülebiliyordu.

Haberin Devamı

İLK GRUP PAZARTESİ GELİYOR

AB ile Ankara arasındaki anlaşmaya göre; Türkiye kıyılarından yola çıkıp Yunan adalarına ulaşan tüm göçmenler, Türkiye'ye geri gönderilecek. Bunun karşılığında AB ise Türkiye'ye gönderilen her bir Suriyeli karşılığında Türkiye'den bir mülteci alacak. Bu anlaşma daha iyi bir hayat amacıyla yollara dökülen milyonlarca mülteciyi geri döndürmeyi amaçlıyor.

20 Mart'tan sonra Türkiye üzerinden Yunanistan'a giden sığınmacılar, 4 Nisan'dan itibaren Türkiye'ye geri gönderilecek. İlk grup 500 kişi olarak 4 Nisan Pazartesi günü Türkiye'ye getirilecek. 

FACEBOOK ÜZERİNDEN İLETİŞİME GEÇİYORLAR

Reuters'a konuşan Facebook yetkilileri, özellikle çatışmalı bölgelerde yaşayan ve ülkelerinden kaçan Suriyeli göçmenlerin daha iyi bir hayat umuduyla Facebook üzerinden insan kaçakçıları ile iletişime geçtiğini bildirdi. 

İtalyan sahil güvenlik ekipleri, geçtiğimiz günlerde Libya açıklarında 11 ayrı operasyonda 1569 göçmen yakaladı. Geçen hafta sonu boyunca da 1500 kişi kurtarıldı. Libya Kızılhaçı da Trablus açıklarında bir teknenin batmasını takiben 18 Mart'tan bu yana 18 ceset buldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!