İngiltere'de yarın seçim var

Güncelleme Tarihi:

İngilterede yarın seçim var
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2001 00:00


Haberin Devamı

İngiltere'de halk yarın Parlamento ve Belediye yönetimini belirlemek için sandık başına gidecek. 38 milyon seçmenin Parlamento ve Londra hariç tüm belediyelerin başkanlarını belirlemesi için oy kullanması bekleniyor. Son anketlerde en yakın rakibine yüzde 17 fark atan İşçi Partisi daha rahat görünüyor olsa da Parti lideri ve Başbakan Tony Blair son dakika süprizi olmaması için herkesi sandık başına oy vermeye çağırdı.

İngiltere'de yaklaşık 38 milyon seçmen, 659 sandalyeli Parlamento'nun yenileneceği ve 2 bin dolayında belediyenin yeni yönetimlerinin belirleneceği seçimlerde yarın sandık başına gidiyor. En renkli seçim kampanyalarından birini geçiren İngiltere'de seçimlere 24 saat kala partilerde heyecan artarken, liderler halkı ikna yolunda son kozlarını kullanıyor.

Haberin Devamı

Sabah binlerce seçim merkezinde yerel saatle 07.00'de başlayacak oy verme işlemi, saat 22.00'de sona erecek. Seçmenlerin sandıklara giderek bizzat oy kullanma haklarının yanı sıra, oylarını postayla gönderme haklarının da bulunduğu İngiltere'de siyasi gözlemciler, ''seçimlerin sonucunun önceden belli olması'' yolundaki yaygın kanının katılım oranını düşüreceğini tahmin ediyor.

BLAİR "MUTLAKA OY KULLANIN"

Siyasi parti liderleri, özellikle İşçi Partisi lideri ve Başbakan Tony Blair, halka her fırsatta, ''Mutlaka oy hakkınızı kullanın'' çağrısını yapmaları, siyasi çevrelerde, ''Blair İşçi Partisi seçmeninin zafer rehavetine kapılarak oy kullanmaktan kaçınmasından ve mutlak bir zaferi kılpayı kaybetmekten korkuyor'' yorumlarına yol açıyor.

38 milyon seçmenin en fazla yüzde 60'ının oy kullanacağı tahmininde bulunan siyasi gözlemciler, Blair'in bu yoğun çabalarının oranı yükseltebileceğini, ancak her şeye rağmen yaz tatilinin de başlamasıyla katılımın beklenen oranın altında kalması ihtimalinin yüksek olduğunu hatırlatıyor.

Bu arada, İngiliz seçmen, geçen yıl bağımsız aday Ken Livignstone'ın belediye başkanlığına seçildiği Londra hariç, 2 bin yerleşim biriminde yapılacak yerel seçimler için de aynı sandıkta oy kullanacak.

TEK FAVORİ BAŞBAKAN BLAİR

Seçime 24 saat kala yapılan kamuoyu yoklamaları ise, Başbakan Tony Blair'in İşçi Partisi'ni hala seçimin tek favorisi olarak gösteriyor. Çeşitli kamuoyu araştırma kurumlarının İşçi Partisi'ne yüzde 47 ile yüzde 50 arasında değişen oranlarda şans tanımalarına karşılık, Muhafazakar Parti ile ilgili tahminler yüzde 28 ile yüzde 30 arasında değişiyor. Bu sonucun da Başbakan Blair'e son derece rahat bir Parlamento çoğunluğu sağlayacağı ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Seçim sonrasında beklenen tablonun oluşması halinde meydana gelebilecek gelişmelerden biri de, Muhfazakar Parti lideri William Hague'in liderlik görevinden istifası olarak gösteriliyor.

Siyasi gözlemciler, İngiltere'de siyasi geleneğin, seçimden başarısız çıkan bir liderin partisinin başındaki görevinden istifasınıneredeyse zorunlu kıldığını hatırlatırken, Hague'in bu geleneği çiğnemeye niyetlenmesi halinde de, parti içindeki siyasi rakiplerinin ona bu şansı tanımayacaklarına dikkat çekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!