İngiltere'de şap alarmı

Güncelleme Tarihi:

İngilterede şap alarmı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2007 19:25

İngiltere, bir çiftlikte şap hastalığı görülmesi üzerine, büyük ve küçükbaş hayvanların ve bu hayvanlardan elde edilen ürünlerin ihracatını yasaklarken, ülke içinde çift tırnaklı hayvanların nakledilmesi de durduruldu.

Haberin Devamı

Çevre, Gıda ve Kırsal Sorunlar İdaresi Başkanlığı (DEFRA), İngiltere'nin inek, koyun ve domuz dahil bütün çift tırnakları hayvanların ihracatını yasakladığını açıkladı. Yasak, canlı hayvanları, eti, sütü ve kesilmiş hayvanları içeriyor.
DEFRA, Londra'nın 50 km güneyinde yer alan Wanborough kasabası yakınlarındaki bir çiftlikteki hayvanlarda şap hastalığı belirlendiğini açıkladı.

Kaç hayvanın hastalığa yakalandığını belirtmeyen DEFRA, çiftlikteki bütün hayvanların itlaf edileceğini bildirdi.
2001'deki şap salgınından bu yana İngiltere'de ilk kez bir şap vakası görüldüğü bildirildi.
Yetkililer, hastalığın görüldüğü çiftliğin etrafında 3 km çaplı bir alanı koruma, 10 km çaplı bir alanıysa izleme bölgesi ilan ettiler.

Bilim adamları, şap hastalığının İngiltere'de tekrar görülmesinin kaynağını belirlemeye çalışıyor.

Haberin Devamı

ABD ve Japonya, İngiltere'den domuz ve domuz ithalatını yasakladı. İki ülke deli dana hastalığı nedeniyle daha önce İngiltere'den et ithalatını da yasaklamıştı.

ABD Tarım Bakanlığı, İngiltere'deki şap şüphesi altındaki bütün hayvanlardan elde edilen bütün ürünlerin ithalatını yasakladığını açıkladı.

Başbakan Gordon Brown, yetkililerin hastalığın yayılmasını önlemek için gece gündüz çalışma sözü verdiklerini belirterek, "ilk önceliğimiz hızlı ve kararlı bir biçimde hareket etmektir" dedi.

Şap salgınını önleme çalışmalarına başkanlık etmek için tatilini yarıda keserek Londra'ya dönen Başbakan Brown, bugün hükümet kriz komitesi (COBRA)toplantısına başkanlık etti.

2001'de İngiltere'de ortaya çıkan şap salgını nedeniyle 7 milyon büyükbaş hayvan itlaf edilmiş ve kırsal turizm ağır zarar görmüş, salgın İngiltere ekonomisine 16 milyar dolar zarar vermişti. Zamanın hükümeti, salgını durdurmak için yeterince hızlı hareket etmediği gerekçesiyle çok sert biçimde eleştirilmişti.

Yaklaşık 1 yıl önce İngiltere'de şap hastalığının tamamen yok edildiği açıklanmış ve birkaç ay önce de İngiltere et ihracatına tekrar başlamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!