İngiltere Frankenstein’ı arıyor

Güncelleme Tarihi:

İngiltere Frankenstein’ı arıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2001 00:00


Faruk ZABCI / LONDRA
Haberin Devamı

İngiltere, Alder Hey Hastanesi'nde bebek organları koleksiyonu yapan ve şimdi Hollanda'da gizlenen ‘‘Frankenstein doktor’’un yakalanması için harekete geçti. İngiliz hastanelerinde 104 bin insan organının depolandığının ortaya çıkması tüm ülkede dehşet yarattı. Sadece Alder Hey Hastanesi'nde 800 çocuğa ait 2000 organ ele geçirildi.

İngiltere, yeni bir organ skandalıyla çalkalanıyor. 200 İngiliz hastanesinde 104 bin insan organının depolandığı ortaya çıktı. Liverpool'daki Alder Hey Hastanesi'nde önüne gelen her çocuk cesedini parçalayıp bilimsel deneyler için organ koleksiyonu yapan Hollandalı canavar doktor Dick van Valzen'in İngiltere'de doktorluk yapması yasaklandı. İngiltere, yargılanmak için doktorun iadesini Hollanda'dan isteyebilir.

Skandal, Liverpool'daki Alder Hey Hastanesi'nde binlerce çocuk organının izinsiz olarak depolandığının ortaya çıkmasıyla patlak verdi. 40 yıldır hastane görevlilerinin ailelerden izin almadan ölen çocukların organlarını sakladığı anlaşıldı. Özellikle Dick van Valzen'in döneminde (1988-95) hastanede ölen hemen hemen her çocuğun organlarının çalındığı ortaya çıktı.

KORKU TÜNELİ GİBİ

İngiliz basını, fetuslar, çocuk kafaları, gözler, kalpler, beyinler ve diğer pek çok organın kavanozlarda korunmaya çalışıldığı hastane bodrumunun bir korku tünelini andırdığını belirtti. Basında çıkan haberlerde kavanozların üzerindeki yazıların nemden ve tozdan silindiği, bu nedenle hangi organın kime ait olduğunu belirlemenin son derece güçleştiği kaydedildi.

İZİN ALINMADI

Bu arada, organların korunduğu kavanozlarda bulunan ve bozulmayı önleyen kimyasalların azaldığı ve üzerlerine eklenmediği için bazı organlarda bozulmalar başgösterdiği bildirildi. Raporlarda, araştırmalarda kullanılmak üzere ailelerinden bile izin alınmadan depolanan bu organların hiçbir araştırmada kullanılmadığı da belirtildi. Ülke çapındaki soruşturmanın da 104 bin organın ölen kişilerin ailelerinden izin alınmadan kullanıldığını ortaya koyduğunu hatırlatan basın, sorumluların mutlaka cezalandırılmasını istedi.

İngiltere'de yeni çıkarılacak bir yasayla, ölen kişilerden veya ameliyat sırasında hastalardan organ ya da doku alınması mutlaka izne bağlanacak.

Kişinin kendi izni ya da ailesinin izni alınmadan böyle bir şeyin yapılmasını kesinlikle yasaklamaya hazırlanan İngiltere'de, geçtiğimiz hafta da Alder Hey Hastenesi'nin ameliyat sırasında pek çok çocuğun vücudunda bulunan ve ‘‘timüs bezi’’ adı verilen salgı bezinin çalındığı ve bağış karşılığı tıbbi araştırma ve ilaç firmalarına verildiği ortaya çıkmıştı.

Çocuğumu 36 ayrı kavanoza bölmüşler

Alder Hey Hastanesi'nde organların izinsiz olarak depolandığını öğrenen Paula O'Leary, 20 yıl önce prematüre doğan ikizlerinden Andrew'un organlarının parçalanıp 36 ayrı kavanozda saklandığını öğrendi. Cenaze töreniyle gömülen Andrew'un beyin, karaciğeri ve diğer organlarını kavanozlarda gördüğünde dehşete düştüğünü anlatan kadın, hastaneden kavanozları geri aldı. 42 yaşındaki Paula O'Leary, hastane bodrumunu ‘‘Dehşet verici bir yerdi. Bir daha oraya asla gitmem. Orada yaşadıklarım fiziksel olarak kendimi kötü hissetmeme neden oldu’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!