İngiltere’den 4 Rus diplomata sınır dışı

Güncelleme Tarihi:

İngiltere’den 4 Rus diplomata sınır dışı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2007 00:00

İngiltereın Londra Büyükelçiliğinde görevli 4 diplomatı sınır dışı edeceğini açıkladı. İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, eski Rus istihbarat görevlisi Alexander Litvinenko cinayetinin baş zanlısı olduğu düşünülen Andrey Lugovoy’u iade etmeyi reddeden Rusya’ya yanıt olarak Londra’da görevli 4 diplomatın sınır dışı edileceğini belirtti.

Miliband, ayrıca Rusya ile özellikle vize konusunda olmak üzere birçok alanda işbirliğini gözden geçirmeye karar verdiğini söyledi.

RUSYA: TERBİYESİZLİK

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İngiltere’nin bu kararının iki ülke ilişkilerine zarar vereceğini açıkladı. Bakanlık sözcüsü Mihail Kaminin, Londra’nın, "terbiyesiz" ve "kışkırtıcı" bir karar aldığını söyledi. Kaminin, "Londra, bu kışkırtıcı hareketinin cevapsız kalmayacağını ve İngiltere-Rusya ilişkilerinde ciddi sonuçlara yol açabileceğini açıkça bilmek durumunda" diye konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un bu konudaki çekincelerini İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband’e telefonda ilettiğini söyleyen Kaminin, Rusya’nın olası tepkisi konusunda bilgi vermedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sıkı muhaliflerinden olan Litvinenko geçen yıl Londra’da radyasyon zehirlenmesinden yaşamını yitirmişti. İngiltere, savcıların cinayetin baş sanığı olarak gördükleri Lugovoy’u yargılamak istiyor ancak Rusya teslim etmiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!